Ședința De la Sinaia: Dragnea i-a salvat carnetul de partid lui Ponta

| 05 apr, 15:52

Atacurile lui Victor Ponta la adresa conducerii PSD şi a Guvernului Grindeanu rămân deocamdată fără urmări. Liviu Dragnea s-a opus, ieri, în şedinţa Comitetului Executiv de la Sinaia, propunerii de excludere din partid a fostului premier.

UPDATE Mazilirea lui Ponta a fost cerută cu subiect şi pre-dicat de către senatorul Paul Stănescu, unul dintre apropiaţii lui Dragnea, însă liderul PSD a jucat rolul „pacifistului” de serviciu, temându-se că decapitarea disidentului va duce la izbucnirea unor tensiuni interne în partid.

CEx-ul pesediştilor de la Sinaia a început în forţă cu suspendarea din partid, pe o perioadă de şase luni, a depu­tatului Cătălin Rădulescu, cel care s-a ales cu porecla „depu­tatul AKM” după ce i-a ameninţat cu mitraliera pe românii care au protestat împotriva Guvernului în Piaţa Victoriei. Propunerea de suspendare a lui Rădulescu a fost făcută chiar de liderul PSD Liviu Dragnea, cel care anunţase sancţiunea încă de miercuri seară, când a sosit la Sinaia. 
Între ciocan şi nicovală 
Inevitabil, s-a ajuns şi la problema cea mai arzătoare în partid: răfuiala dintre Victor Ponta şi Liviu Dragnea şi atacurile la baionetă ale fostului premier la adresa conducerii PSD şi a Guver­nului Grindeanu. În spatele uşilor închise, cel care a propus răspicat excluderea lui Ponta din partid a fost senatorul PSD Olt, Paul Stănescu, unul dintre oamenii din anturajul lui Dragnea. Conflictul dintre Stănescu şi Ponta este unul mai vechi şi datează încă dinainte de alegerile parlamentare. Stănescu ar fi explicat în CEx că atacurile lui Ponta nu „lovesc” doar în Liviu Dragnea, ci în tot partidul, iar alţi şefi judeţeni au plusat explicând că „nu mai putem tolera aşa ceva în partid”. Pus între ciocan şi nicovală, Dragnea a refuzat să supună la vot propunerea de excludere pe motiv că nu este cazul să apară tensiuni interne. Printre cei care au încercat să tempe­reze spiritele s-a aflat şi preşe­dintele executiv Niculae Bădălău, un alt apropiat al liderului PSD. Surse din partid au precizat că mutarea lui Dragnea a fost una tactică, în condiţiile în care ar fi existat riscul ca propunerea de exclu­dere să treacă la vot, dat fiind că mulţi dintre liderii organi­zaţiilor judeţene i-ar purta sâmbetele lui Ponta după războiul declanşat în ultima vreme. Astfel, Dragnea şi-a dorit să evite izbucnirea unui conflict de amploare pentru că scandalul ar fi acoperit medi­atic subiectul legii salarizării unitare. Mai mult, o eventuală „decapitare” i-ar fi oferit lui Ponta ocazia să se „victimi­zeze” şi să continue dezvălui­rile promise – un moment prielnic şi pentru planul de rupere a unei facţiuni din partid. Alte surse din PSD au afirmat că, şi dacă ar fi fost supusă la vot, excluderea lui Ponta n-ar fi trecut, fiind lipsită de susţinere în CEx. În această situaţie, imaginea lui Dragnea ar fi avut de suferit, în condi­ţiile în care ar fi devenit oficial că unii dintre liderii PSD încă îl mai susţin pe Ponta. 
Cadou „otrăvit” pentru premierul Grindeanu 
Înainte de şedinţa CEx, Dragnea a avut o întâlnire separată cu miniştrii şi premi­erul Grindeanu, iar sursele JN susţin că preşedintele PSD le-ar fi cerut acestora să se concentreze mai mult pe capi­tolul investiţii, „pentru că stăm prost la capitolul ăsta”. Tot ieri, pesediştii au hotărât să lase în sarcina premierului Grindeanu soarta ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cel care i-a dezamăgit pe mulţi dintre greii partidului după ce a decis că nu este oportună revocarea şefei DNA şi a procurorului general. Astfel, o eventuală remaniere a lui Tudorel Toader va fi luată doar la Palatul Victoria, însă Liviu Dragnea a explicat că „cel puţin deocam­dată” subiectul nu se impune.

 

UPDATE "Nu a fost niciun fel de problemă între PSD și ALDE în ceea ce privește semnarea proiectului de lege. În ultimele două săptămâni, eu și colegi din PSD ne-am adus contribuția la proiectul de lege. Colegii din ALDE nu au avut această posibilitate și, așa cum era firesc, s-a recitit legea, s-au făcut niște simulări, astfel încât proiectul de lege să fie finalizat și asumat de cele două partide", a spus Dragnea.

Referitor la nemulțumirile magistraților referitoare la Legea salarizării unitare, liderul PSD a susținut că aceștia nu au de ce să-și facă griji că le vor scădea salariile.

"Trebuie să se înțeleagă un lucru esențial, salariile judecătorilor și procurorilor cresc semnificativ. Semnificativ înseamnă ca nu cresc în glumă. Chiar cresc. Precizarea este că la procurori cresc puțin mai puțin decât la judecători. Este o mică diferențiere, însă nu se pune problema să scadă salariile cuiva. Supărarea vine din cauza faptului că au apărut informații neadevărate. Sunt convins că în momentul în care va apărea proiectul de lege nu vor mai fi aceste nemulțumiri, pentru că și judecătorii, și procurorii vor avea acces la informațiile reale și vor vedea că evoluția veniturilor dumnealor este una bună", a susținut șeful social-democraților.

Şefii PSD s-au reunit joi, la Sinaia, în cadrul Comitetului Executiv Naţional, iar apoi, în şedinţa coaliţiei de guvernare, cu scopul de semna Legea salarizării unitare. În schimb, legea nici nu a mai fost prezentată în cadrul şedinţei social-democraţilor, anunţă Realitatea TV, dar în reuniunea coaliţiei încă se dezbătea în jurul orei 18.00, controversata lege. Având semnăturile lui Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu, proiectul de Lege va intra direct în Parlament, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Dar social-democraţii au tranşat alte probleme în şedinţă: l-au suspendat pe "deputatul mitralieră", Cătălin Rădulescu, din partid, pentru 6 luni, iar excluderea lui Ponta din partid nu a fost supusă la vot, după ce a fost cerută de şeful PSD OLT, Paul Stănescu.

Social-democraţii s-au întrunit, la ora 11.00, în Comitetul Executiv Naţional, printre subiectele de discuţie regăsindu-se şi situaţia deputatului Cătălin Rădulescu.

Rădulescu, deputatul mitralieră, suspendat 6 luni din partid

Liviu Dragnea îi ceruse să se „autosuspende” din partid în urma afirmaţiilor pe care le-a făcut cu privire la protestatarii din Piaţa Victoriei. În final, s-a decis în şedinţă ca Rădulescu să fie suspendat pentru 6 luni din partid.

Deputatul Catalin Radulescu s-a autosuspendat din PSD pe 20 martie, din cauza "scandalului mediatic si a presiunilor mediatice" provocate de declaratiile sale, afirmand ca a fost gresit inteles, potrivit unui comunicat de presa.

"Regret faptul ca au fost interpretate cuvintele mele in alt sens, total distorsionat si neadevarat, fiind luate fraze din subiecte diferite, dintr-un interviu de 90 de minute, si atasate in mod securistic intr-un filmulet de 2 minute. Imi cer scuze persoanelor de buna credinta care s-au simtit lezate prin interpretarea nedreapta a cuvintelor mele; in decursul carierei mele si pana la aceasta varsta, nefiind implicat niciodata in niciun fel de act de tulburare a linistii publice", a scris deputatul.

Excluderea lui Ponta, cerută. Dragnea n-a pus-o pe ordinea de zi

Şi subiectul Victor Ponta a fost dezbătut în cadrul CEx, în condiţiile în care deputatul PSD a lansat o serie de atacuri la adresa lui Liviu Dragnea, care a precizat, la rândul său, că există persoane în partid care solicită excluderea fostului premier din rândul social-democraţilor. Paul Stănescu este unul dintre cei care au cerut excluderea, dar Liviu Dragnea nu a supus la vot cererea de excludere, în cadrul reuniunii de la Sinaia. Dar atacurile dintre Ponta şi Dragnea sunt foarte prezente în ultima vreme.

Liviu Dragnea a afirmat, duminică seara, că nu regretă că i-a ''rupt demisia'' lui Victor Ponta:

"Eu nu înțeleg ce vrea. (...) În partid sunt tot mai mulți oameni nervoși pe această atitudine. (...) Oamenii se întreabă de ce sunt aceste atacuri? Ce urmăresc? (...) Unii au început să iasă. Eu încerc să-i opresc pe cât mai mulți să nu reacționeze public, pentru că avem alte lucruri de făcut", a declarat duminică Liviu Dragnea, la România TV.

Întrebat dacă unii membri ai PSD i-au cerut excluderea din partid a lui Victor Ponta, Dragnea a răspuns afirmativ. "Unii, da. Au cerut-o. Au spus-o și public. Eu i-am rupt demisia", a spus Dragnea, adăugând că "cine vrea să rămână în partid, rămâne, cine vrea să plece, pleacă, e simplu". Victor Ponta a anunțat luna trecută că și-a scris ''demisia în alb'' din PSD, pe care i-a înaintat-o președintelui partidului, Liviu Dragnea, care urmează să ia o decizie în acest sens.

Ce ar fi trebuit să mai discute

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței era evaluarea făcută de ministrul Justiţiei cu privire la activitatea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA şi a procurorului general, Augustin Lazăr, preşedintele PSD declarându-se „dezamăgit” de expertiza realizată de Tudorel Toader.

După Comitetul Executiv Naţional va avea loc, la ora 14.00, şedinţa coaliţiei la guvernare, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu fiind invitat la Sinaia pentru a semna, alături de Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu legea salarizării unitare.

Totodată, în cadrul întrunirilor de joi, de la Sinaia, va avea loc şi o evaluare a miniştrilor Guvernului Grindeanu, în condiţiile în care liderul PSD vrea să îi tragă la răspundere de ce au întârziat „atât de mult” cu Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

- See more at: https://www.realitatea.net/liderii-psd-parafeaza-legea-salarizarii-unitare-la-sinaia_2050460.html#sthash.vULAhiDM.dpuf

 

UPDATE Preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, a propus, joi, în CExN, care se desfăşoară la Sinaia, excluderea fostului premier Victor Ponta din partid, liderul PSD Liviu Dragnea refuzând însă să supună votului această propunere, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse participante la şedinţă.

Sursele citate au menţionat că în CExN al PSD s-a ridicat, joi, problema excluderii din partid a lui Victor Ponta, ca urmare a atacurilor publice pe care acesta le-a făcut în ultima perioadă la adresa conducerii formaţiunii, care ar afecta întregul partid.

Propunerea de excludere ar fi fost făcută de liderul PSD Olt, Paul Stănescu, au precizat sursele menţionate.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi refuzat să supune votului CExN această propunere, au mai arătat sursele citate.

 

Ponta nu participă, joi, la reuniunile PSD de la Sinaia, unde se desfăşoară, în afara de CExN, şi o şedinţă a grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor.

UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, miercuri, la Sinaia, că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) de joi va propune el „autosuspendarea” din partid a deputatului Cătălin Rădulescu, întrucât acesta a încercat să se autosuspende, dar „nu i-a ieşit”.

„Mâine (joi, n.r.) vom discuta subiectul Cătălin Rădulescu. A încercat să se autosuspende, nu i-a ieşit. O să propun eu autosuspendarea lui”, le-a spus Dragnea jurnaliştilor care l-au întrebat dacă în CExN se va discuta şi despre Rădulescu.

 

Dragnea a declarat, însă, recent, la Reşiţa, că este dispus să propună „sancţiunea maximă” pentru Cătălin Rădulescu şi că „e foarte puţin probabil să mai rămână coleg”, după ce deputatul a afirmat că are o mitralieră AKM pe care este pregătit s-o folosească.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a anunţat, în 20 martie, prin intermediul unui comunicat de presă, că se „autosuspendă” din partid, până la clarificarea aspectelor care ţin de scandalul mediatic în care e implicat, pentru a nu prejudicia imaginea PSD şi a preşedintelui formaţiunii, Liviu Dragnea.

„Întrucât am o vechime de 21 de ani în PSD, nu doresc ca imaginea partidului şi a preşedintelui PSD să fie prejudiciate în niciun fel, mă autosuspend până la clarificarea aspectelor ce ţin de acest scandal mediatic, pentru a dovedi buna mea credinţă şi faptul că interpretarea dată cuvintelor şi opiniilor mele a fost denaturată, pentru a-mi decredibiliza imaginea si activitatea politică”, se precizează într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX.

Rădulescu a arătat că decizia sa de a se autosuspenda vine „în urma scandalului mediatic şi a presiunilor mediatice” care au avut loc asupra sa şi a PSD şi că, în urma „autosuspendării”, rămâne fidel principiilor, programului şi conducerii PSD.

„Regret faptul că au fost interpretate cuvintele mele în alt sens, total distorsionat şi neadevărat, fiind luate fraze din subiecte diferite, dintr-un interviu de 90 de minute, şi ataşate în mod securistic într-un filmuleţ de 2 minute. Îmi cer scuze persoanelor de bună credinţă care s-au simţit lezate prin interpretarea nedreaptă a cuvintelor mele; în decursul carierei mele şi până la aceasta vârstă, nefiind implicat niciodată în niciun fel de act de tulburare a liniştii publice”, mai arată Rădulescu în comunicatul citat.

Pe de altă parte, Rădulescu afirmă că opiniile şi declaraţiile politice ale unui parlamentar sunt supuse imunităţii, el arătând că orice altfel de anchetă privind declaraţiile şi opiniile politice ale unui parlamentar este ilegală şi neconstituţională, libertatea de opinie fiind un drept câştigat prin Revoluţia Română din 1989.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, tot în 20 martie, că a luat act de decizia deputatului Cătălin Rădulescu de a se autosuspenda din PSD, el arătând că acesta nu va mai participa la şedinţele de grup pe perioada autosuspendării.

„Este decizia dânsului (privind autosuspendarea, n.r.), o respectăm. Nu este o decizie care mă priveşte pe mine ca lider de grup. Eu am luat act şi deci dânsul nu va mai participa la şedinţele de grup pe această perioadă de autosuspendare. Când îşi retrage autosuspendarea, presupun că o să vorbim”, a spus Marcel Ciolacu.

El a arătat că în cadrul grupului PSD nu s-a mai discutat luni despre situaţia lui Rădulescu din cauza faptului că acesta a absentat.

„Azi nu s-a discutat. Anunţasem că discutăm la grup de domnul deputat Rădulescu. Nefiind prezent mi s-a părut normal să nu discutăm. Azi dimineaţă a venit o solicitare la grup din partea dânsului pentru 8 zile de concediu”, a mai spus Ciolacu.

Anterior, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a solicitat efectuarea a 8 zile de concediu cu plată pentru a-şi face analizeze în străinătate, el invocând că starea sa de sănătate nu este bună, conducerea Camerei aprobând, luni, doar 5 zile de concediu cu plată şi 3 zile fără plată.

„Vă rog să-mi aprobaţi un concediu de 8 zile cu plată în perioada 20-23 martie şi 27-30 martie pentru a-mi putea face analizele în străinătate deorece starea mea de sănătate nu este foarte bună”, a scris Rădulescu într-o cerere adresată conducerii Camerei Deputaţilor.

Biroul permanent al Camerei a luat în discuţie cererea sa în şedinţa de luni.

„ În ceea ce priveşte solicitarea din partea domnului deputat Cătălin Rădulescu de efectuare a unui concediu cu plată, acesta a solicitat 8 zile de concediu, dar deorece a beneficiat deja de 3 zile de concediu, în cadrul BP am aprobat 5 zile de concediu cu plată şi 3 zile de concediu fără plată”, a precizat secretarul Camerei, Ioana Bran.

 

 

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ