Liderul sârb Oliver Ivanovic, condamnat la 9 ani de închisoare pentru crime de război

| 21 ian, 15:28

Unul din principalii lideri politici ai sârbilor din nordul Kosovo, Oliver Ivanovic, a fost condamnat joi, la Kosovska Mitrovica, la 9 ani de închisoare, fiind găsit vinovat de crime de război de un tribunal al Misiunii Uniunii Europene în Kosovo, informează AFP.

Oliver Ivanovic, în vârstă de 62 de ani, a fost declarat vinovat de 'incitarea paramilitarilor' sârbi, în ziua de 14 aprilie 1999, la omorârea a patru civili albanezi, se menționează în sentința tribunalului.

Aceasta face referire la un incident petrecut în primăvara lui 1999, în timpul campaniei NATO de lovituri aeriene în Kosovo și Serbia.

Aflat la un punct de control al forțelor sârbe din Kosovska Mitrovica, Ivanovic a fost întrebat de paramilitari: 'Ce facem cu albanezii?', iar răspunsul său a fost: 'Nu întrebați nimic, executați ordinele'.

'Oliver Ivanovic știa că o operațiune de expulzări și asasinări de albanezi se desfășura la Kosovska Mitrovica și a acționat cunoscând că vor urma omoruri. (...) El i-a incitat pe paramilitari să comită această crimă', a declarat președinta tribunalului, Roxana Comșa, dând citire verdictului.

Oliver Ivanovic a fost achitat însă pentru un alt capăt de acuzare, referitor la crime comise în anul 2000, aceeași decizie fiind luată și în cazul altor patru inculpați.

Ivanovic, considerat un moderat, este primul reprezentant de marcă al comunității sârbe din Kosovo condamnat pentru crime de război de Misiunea de poliție și justiție a Uniunii Europene în Kosovo (EULEX).

Oliver Ivanovic, fost secretar de stat sârb pentru Kosovo, fusese ales consilier municipal în alegerile locale de la finele lui 2013 în nordul Kosovska Mitrovica. El îndeamnă la dialog și compromis cu comunitatea albaneză majoritară.

În Kosovo trăiesc 120.000 de sârbi, din totalul de 1,8 milioane de locuitori. Sârbii din Kosovo, ca și autoritățile de la Belgrad, nu recunosc independența fostei provincii, proclamată de majoritatea albaneză cu sprijinul puterilor occidentale în februarie 2008.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ