Liviu Dragnea: POR este cel mai performant program operaţional cu finanţare europeană

| 28 mai, 2013

Programul Operaţional Regional (POR) este cel mai performant program operaţional cu finanţare europeană, a declarat marţi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

'POR este cel mai performant program operaţional cu finanţare europeană din România, asta este concluzia sintetică a raportului anual de implementare. Este un rezultat bun pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, aceasta este o veste bună, dar vestea proastă este că reiese că celelalte programe operaţionale au rata de absorbţie mai mică de 30 la sută, cât are programul nostru. Şi, din punctul meu de vedere, această rată de absorbţie de 30 la sută, care pune Ministerul Dezvoltării pe primul loc, reprezintă un succes pentru POR, dar ne face să ne gândim foarte serios ce alte măsuri în afară de cele pe care le-am luat din ianuarie până astăzi mai trebuie să luăm ca rata de absorbţie pe toate programele operaţionale să se mărească', a afirmat vicepremierul cu prilejul reuniunii Comitetului de monitorizare a Programului Operaţional Regional 2007 - 2013.

Potrivit acestuia, speranţa este ca rata de absorbţie să crească până la finele anului.

'Ne menţinem speranţa ca, până spre sfârşitul anului, rata de absorbţie să crească permanent, cel puţin cu ritmul în care a crescut în ultimele luni. Sunt nişte eforturi serioase pe care le face Ministerul Fondurilor Europene, cu susţinerea Guvernului şi a primului-ministru. Trebuie să analizăm unde s-a greşit, cine a greşit, unde au fost lipsurile, dacă au fost greşeli de sistem, dacă au fost greşeli punctuale sau locale. Trebuie să abordăm, pe de o parte, modul în care putem elimina, ca greşelile din trecut să nu se mai repete şi, pe de altă parte, să analizăm cu atenţie care au fost piedicile generatoare de întârzieri în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene', a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale.

El a evidenţiat că, până în prezent, au fost luate unele măsuri în Guvern, între acestea fiind înlocuirea sistemului de rambursare cu sistemul de decontare. De asemenea, a adăugat vicepremierul, au fost îndeplinite măsurile necesare pentru a se ridica presuspendarea.

Între măsurile care se preconizează pentru perioada următoare se află stabilirea procentului de supracontractare la nivel de program, şi nu la nivel de axe - măsură care are în vedere folosirea tuturor fondurilor alocate. De asemenea, se lucrează împreună cu ANRMAP la elaborarea unui act normativ care să clarifice procedurile de achiziţii publice şi, pe de altă parte, să contribuie la responsabilizarea instituţiilor care fac verificarea contractelor de achiziţii publice. Alte măsuri mai vizează reducerea birocraţiei, precum şi realizarea unui ghid unic de interpretare a Ordonanţei 66 (privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora), care să cuprindă puncte de vedere unitare ale tuturor instituţiilor implicate în achiziţiile publice.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a subliniat că trebuie accelerat foarte mult în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. 'Nu trebuie să facem absorbţie de dragul absorbţiei'', a declarat ministrul Teodorovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ