Liviu Dragnea stabileşte cu primarii de comune un parteneriat legislativ

| 12 sep, 2013

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, discută, astăzi, cu primarii de comune acordul de colaborare în domeniul legislativ, aşa cum s-a convenit la întâlnirea de săptămâna trecută.

Noul acord va fi definitivat joi seară, a anunţat Liviu Dragnea, înainte de începerea dezbaterilor cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România (AcoR). Documentul ar urma să stabilească actele normative ce ar trebui modificate pentru ca autorităţile locale să se descurce mai uşor.

"Draftul de parteneriat a fost lucrat împreună, urmând să discutăm azi atât prevederile acordului, cât şi punctele din anexă, astfel încât forma finală să fie una care să ne ajute pe noi şi comunităţile locale să aibă acces la un nivel minim de civilizaţie obligatoriu, iar serviciile publice pe care le oferă comunele să fie unele de calitate. Pe de altă parte, primarii localităţilor să aibă suficiente pârghii administrative şi financiare pentru a putea duce la îndeplinire angajamentele luate în faţa cetăţenilor şi a duce la îndeplinire solicitările fireşti ale cetăţenilor. Să purtăm o discuţie serioasă despre drepturile primarilor, să clarificăm responsabilitatea primarilor şi să finalizăm discuţia privind pachetul de acte normative ce urmează a fi modificate în perioada următoare", a mai spus Dragnea primarilor prezenţi.

El a mai spus că se va discuta şi despre cele două coduri importante, respectiv Codul administrativ şi Codul finanţelor publice, menite să ajute administraţia locală să facă mai puţine greşeli.

"Sunt multe lucruri care se întâmplă din greşeală şi nici măcar nu pot fi acuzaţi oamenii respectivi. Legislaţia este stufoasă, sunt prevederi de care trebuie să ţineţi cont şi este foarte greu pentru un secretar de comună şi primar să pună la punct o corelare a actelor legislative. Fiind un singur act normativ, munca dumneavoastră va fi mai uşoară", a explicat ministrul Dezvoltării.

De asemenea, la întâlnire se va discuta şi despre impozitele care trebuie plătite la bugetul de stat de comunităţi de la 1 ianuarie 2014.

Liviu Dragnea a arătat că săptămâna viitoare se va adopta în Guvern modificarea proiectului de lege privind restituirea proprietăţii prin schimbarea componenţei comisiei de inventariere, primarul urmând să fie preşedintele comisiei.

Preşedintele AcoR, Emil Drăghici, a apreciat deschiderea Guvernului faţă de problemele semnalate de asociaţie şi a arătat că acest acord reprezintă o premieră.

"Aş vrea să punctez că este o premieră materializarea acestui acord între un minister şi o structura asociativă. Cred că e o carenţă că acest minister este singurul care a dat curs solicitărilor, pentru că numai aşa vom avea mai multă coerenţă. Acordul conţine două părţi - una reprezintă principiile de bază, dialogul, comunicarea, consensul, obiectivele, procedurile de materializare. Cred că s-a ajuns acolo unde e normal, la un dialog, la aceeaşi masă", a spus Emil Drăghici.

O nouă întâlnire între cele două părţi a fost programată pentru 31 octombrie 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ