Liviu Pop: Toți elevii vor avea manuale la începutul școlii. Niciun auxiliar nu mai este omologat

| 09 aug, 14:59

Ministrul Educației, Liviu Pop, a dat asigurări, miercuri, că toți elevii vor avea manuale pe bănci la începutul școlii. De asemenea, ministru a spus că toate cele 20 de măsuri cuprinse în programul de guvernare vor fi implementate până la începutul lui septembrie. Liviu Pop a făcut referire și la auxiliare despre care a anunțat că începând de astăzi niciun material auxiliar nu mai este omologat.

Noile norme vor fi elaborate pe parcursul următoarelor 30 de zile.

Vă pot spune că din programul de guvernare avem în lucru 20 de măsuri. Termenul de finalizare este de 1 septembrie. Sunt măsuri asumate de Guvernul României (...) Sunt convins că până la 1 septembrie toate măsurile din programul de guvernare vor fi la zi, a declarat Liviu Pop.

Ministrul a mai spus că toate posturile de director rămase vacante în urma concursurilor vor fi ocupate în urma unui interviu.

În sistemul de învățământ preuniversitar sunt 9504 posturi de directori și directori adjuncți (...) în urma concursului din iulie, care s-a organizat pe 3508 posturi, s-au ocupat doar 1972 de posturi. Avem libere 1536. Aceste posturi se vor ocupa pe o metodologie diferită față de tot ce a însemnat  până acum numirea directorilor de către inspectorii școlari. Se va face probă de interviu (...) Până la începutul anului școlar toate cele 1536 de posturi care nu sunt ocupate, să fie ocupate de către profesori în urma interviurilor. Am transmis inspectoratelor nota pentru a face demersul.

Cu privire la achiziția de manuale, ministrul Educației a spus că licitația pentru manuale este în curs.

Eu vreau să îi asigur pe toți elevii și părinții că vor avea manualele de clasa a V-a în 11 septembrie. Avem soluția de rezervă.

Liviu Pop a precizat că a analizat procesul de achiziție din ultimii cinci ani a manualelor pentru elevii din sistemul preuniversitar. MEN a plătit 142.165.286 de lei în 5 ani. Din aceștia mai puțin de 5% au fost accesați din fonduri europene.

Din acest motiv, ministrul Educației a revocat Consiliul de Administrație al Editurii Didactice și Pedagogice și până la sfârșitul săptămânii va fi un nou director general la EDP.

Un alt anunț important făcut de Liviu Pop se referă la manualele auxiliare, care începând de astăzi nu mai sunt omologate. Astfel, urmează ca în următoarele 30 de zile să fie elaborate noi norme pentru omologare.

Am constatat că Ordinul 4916 din 2002 nu a fost actualizat deși legea Educației a apărut în 2011 (...) Am emis un ordin care anulează acest act normativ din 2002. Toate mijloacele auxiliare de învățământ trebuie revizuite. Auxiliarele, începând cu ziua de azi, nu mai sunt valabile (...) Începând de azi, niciun auxiliar nu mai este omologat. În maxim 30 de zile, o comisie  formată din doi  secretari de stat, directorul CNEE, doi reprezentanți ai Federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar, un reprezentant al Consiliului elevilor și un reprezentant al Asociației de părinți vor elabora normele metodologice, care vor sta la baza avizării și acreditării acestor auxiliare, a declarat Liviu Pop.

Ministrul Educației s-a referit și la modificările din cadrul programului Școală după Școală și a arătat că din cele maxim 3 ore pe care copilul le petrece în acest program, minim 30 de minute trebuie să fie de joc mișcare și educație fizică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ