Lovitura de grație pentru Berlusconi

| 02 aug, 2013

Justiția din peninsulă pare să fi făcut un progres remarcabil în combaterea unor fenomene, precum evaziunea fiscală, corupția sau conflictul de interese, care reprezentau până acum câteva zeci de ani o adevărată plagă pentru societatea italiană.

Joi seara, cariera politică a lui Silvio Berlusconi a primit lovitura de grație, după ce Curtea de Casaţie din Italia a confirmat condamnarea la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală, în procesul Mediaset.

Obiectul acestui proces a fost achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Justiția italiană a găsit vinovat trustul, care aparține familiei lui Berlusconi, de a fi cumpărat drepturile de difuzare, prin intermediul unor companii offshore, la preţuri majorate intenţionat, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

Decizia Curții de Casație în privința lui Berlusconi confirmă hotârârea pronunțată deja de către prima instanță în privința condamnării la închisoare. Totuși, fostul prim-ministru a avut câștig de cauză în ceea ce privește contestarea pedepsei suplimentare, care prevedea interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de cinci ani. Astfel, Curtea de Casație a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare.

Chiar dacă în final Berlusconi va scăpa de această sancțiune, condamnarea la patru ani de închisoare rămâne o pată pe imaginea sa publică, care va fi imposibil de șters și care va pune probabil capăt carierei sale politice. Există însă și unele voci, ce-i drept puține, care afirmă că Il Cavaliere ar "va continua să lupte şi nu va abandona politica", urmând să refondeze vechiul său partid de dreapta, Forza Italia, în luna septembrie, și să le ceară din nou italienilor să îl voteze dacă verdictul Curții de Apel din Milano îi va fi favorabil.

În discuție se află însă nu doar viitorul lui Silvio Berlusconi, ci și al partidului Poporul Libertății și, implicit, al alianței de guvernare. Desigur, este puțin probabil ca verdictul pronunțat de justiție împotriva lui Berlusconi să conducă la ruperea alianței, așa cum a cerut un lider al Opoziției. Dar condamnarea lui Berlusconi nu poate să rămână fără consecințe în planul imaginii, iar alianța de guvernare trebuie să neutralizeze cât mai repede consecinţele negative ale faptului că acela care a fost până mai ieri unul dintre liderii săi de frunte a fost condamnat definitiv pentru evaziune.

Iar soluția cea mai la îndemnă, pe care au și mizat până în prezent atât primul ministru Letta, cât și restul liderilor partidelor de guvernământ este aceea de a scoate în evidență faptul că decizia în cazul Berlusconi reprezintă o victorie a statului de drept. Și, întradevăr, justiția din peninsulă pare să fi făcut un progres remarcabil în combaterea unor fenomene, precum evaziunea fiscală, corupția sau conflictul de interese, care reprezentau până acum câteva zeci de ani o adevărată plagă pentru societatea italiană.

Odată cu sentinţa Curţii de Casaţie, povestea " titanică şi populistă" a lui Berlusconi, pentru a cita un reputat editorialist italian, moare. Se consolidează însă istoria de succes a unui sistem judiciar care a reușit să demonstreze că legea este egală pentru toţi cetăţenii și că nici chiar un magnat care a făcut legea în politica italiană timp de 21 de ani nu poate scăpa de brațul lung al justiției.

loading...

Ştirile orei

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 aug, 2013
STEFAN
ABIA ACUM AM INTELES DE CE SCRII PROSTII,PTR. CA ESTI SPECIALIST IN MARKETING SI TE-AI VINDUT !!!!!!RUSINE,CACAT CU OCHI!!!
04 aug, 2013
STEFAN
Dl.Stefan Ionescu,lasa-l in pace pe Berlusconi si vezi-ti de treaba ta!Mai bine te-ai uita in curtea ta si ai cauta stiri senzationale in tara de cacat si umilintza care a devenit ROMANIA.HAI CAPITO?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ