Lucrurile arată bine în finanțele țării

| 27 mai, 2014

După ce în mai puțin de doi ani de la preluarea guvernării, cabinetele conduse de Victor Ponta au reușit să stabilizeze din punct de vedere macroeconomic România, care a ieșit din procedura de deficit bugetar excesiv, trendul de consolidare a finanțelor românești continuă.

Ultimele vești în acest sens ne vin dinspre Ministerul Finanțelor, care a dat publicității datele privind execuția bugetară pe primele patru luni ale anului 2014. Conform acestora, politicile fiscal-bugetare implementate de către cabinet continuă să producă efecte pozitive atât în raport cu reducerea deficitului bugetului general consolidat, cât și în privința veniturilor.

Mai exact, pe primele patru luni ale anului, România a înregistrat un deficit de aproape 2 miliarde de lei, ceea ce reprezentă 0,28% din PIB. Se constată astfel o scădere a deficitului de 0.91 puncte procentuale față de perioada similară a anului trecut. Și mai important este că aceasată scădere este un rezultat combinat al creșterii veniturilor și al scăderii cheltuielilor generale grevate de la bugetul de stat. Astfel, pe primele patru luni ale anului, România a înregistrat o majorare a veniturilor bugetare de 4,4%, totalizând 67,85 miliarde de lei. Această creștere este în bună parte o urmare a măsurilor de reformare a sistemului de administrare fiscală, înregistrându-se o majorare a veniturilor colectate la buget din taxe și impozite. Mai exact, în perioada menționată, au fost înregistrate creșteri față de primele patru luni din 2013 la încasarile din accize (+1 miliard de lei), impozitul pe profit (+647,8 milioane de lei), contribuțiile de asigurări sociale (+582,4 milioane de lei) și TVA (+428,6 milioane de lei).

Pe partea de cheltuieli, există de asemenea o evoluție pozitivă. Conform datelor furnizate de către Ministerul Finanțelor, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 69,73 miliarde lei, au scazut în termeni nominali cu 3,8% față de aceeași perioadă din anul precedent, respectiv cu 1 punct procentual ca pondere in PIB.

O contribuție importantă la această scădere și-a adus-o reducerea cheltuielilor aferente exercițiului datoriei publice. Pe fondul credibilității tot mai ridicate de care România beneficiază în piețele financiare internaționale ca urmare a parcursului economic excelent din ultima perioadă, dobânzile la care statul român se împrumută pentru acoperirea deficitului sunt din ce în ce mai scăzute. Ca urmare a scăderii randamentelor la licitațiile emisiunilor de obligațiuni de tip benchmark, cheltuielile efectuate de la bugetul de stat pentru plata dobânzilor s-au redus cu 3,1%.

În același timp însă, o veste îmbucurătoare este că sumele afectate de la buget pentru achiziționarea de bunuri și servicii au urcat cu 7,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cele pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 5,9 miliarde lei, respectiv 0,9% din PIB. Altfel spus, fără să dezechilibreze bugetul, cabinetul a găsit soluții de a reorienta o bună parte din veniturile colectate în plus pentru susținerea creșterii economice și stimularea consumului intern.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ