Lupta pentru prezidenţiale din PNL – Crin a fost păcălit şi a rupt USL

| 08 iul, 2014

De la eşecul înregistrat în alegerile pentru Parlamentul European, situaţia din interiorul PNL a devenit din ce în ce mai complicată. Iniţial, lucrurile păreau simple, retragerea lui Crin Antonescu de la şefia partidului şi din postura de candidat la prezidenţiale lăsându-i drumul liber lui Klaus Iohannis.

Neavând o bază proprie de putere, edilul de la Sibiu a făcut o înţelegere cu liderii locali ai PNL în frunte cu Alin Petrache şi Teodor Atanasiu. Rezultatul a fost că la Congresul de la finalul lunii trecute, Iohannis a obţinut postul de preşedinte al PNL şi baronii locali au ajuns în acele funcţii de la nivelul conducerii care le permit să controleze partidul.

Surpriza congresului a fost constituită însă de faptul că Antonescu şi-a anunţat revenirea în cursa pentru Palatul Cotroceni, în ciuda faptului că Iohannis a supus la vot o rezoluţie prin care să fie desemnat el candidat la prezidenţiale. Astfel, în momentul în care s-a ajuns la discuția despre nominalizarea clară a unui candidat PNL, răspunsul dat de noul lider liberal a fost de a trimite documentul Delegației Permanente, care are rol de for suprem al PNL între congrese. Însă, de atunci, au apărut discuţii despre un viitor sondaj de opinie care să clarifice întreaga situaţie.

Citeşte şi: Klaus Iohannis candidat. Crin Antonescu și Klaus Iohannis, la mâna sforarilor din PNL

Toate aceste tensiuni par să fi ieşit la iveală în şedinţa de luni a Biroul Politic Naţional (BPN) a PNL, când Antonescu a venit cu o propunere surpriză, în care a cerut ca prezidenţiabilul PNL să fie stabilit cât mai repede, fără să se mai facă sondaje de opinie. Desigur, grupul din jurul lui Iohannis a blocat repede această iniţiativă, Antonescu fiind redus rapid la statutul de simplu spectator al deciziilor luate de BPN. Ce s-a întâmplat luni în forul de conducere al PNL este astfel dovada modului în care baronii locali liberali adunaţi în jurul lui Klaus Iohannis au reuşit să confişte toate pârghiile de putere din interiorul partidului. Faptul că în timpul congresului Antonescu a fost ovaţionat de sală nu a reprezentat decât un mic derapaj, pe care acum conducerea PNL vrea să îl corecteze într-un mod rapid şi precis.

Desigur, în sondaje, Iohannis plecă cu prima şansă, având în vedere că Antonescu a ajuns în ultimele luni un politician aflat în coada măsurătorilor legate de încrederea populaţiei. În schimb, Klaus Iohannis a reuşit să îşi conserve imaginea de lider serios, neinteresat de luptele politice interne. În realitate, Crin Antonescu a încercat luni să provoace un vot intern pe care îl putea câştiga graţie valului de sprijin de la Congres, dar conducerea partidului a acţionat împotriva acestui demers, împingând întreaga rezolvare a situaţiei înspre un sondaj de opinie în care popularitatea generală a lui Klaus Iohannis va atârna greu.

Semnificativă este de asemenea aparenta lipsă de reacţie a lui Crin Antonescu, care nu a declarat decât că: “Din punctul meu de vedere, indiferent de rezultatele sale, sondajul nu e foarte relevant, sau nu este relevant precum o cercetare calitativă. Eu nu pun la îndoială veridicitarea unui sondaj, eu pun la îndoială relevanța unui sondaj punctual, dar până la urmă, dacă asta e decizia, mergem pe ea”.

Este aproape trist cum un politician cu experienţa lui Crin Antonescu este în prezent lăsat în ofsaid de nişte oameni pe care în urmă cu mai mulţi ani îi marginalizase în drumul său spre puterea absolută în PNL. Acum, el pare că s-a resemnat cu ideea că a pierdut poziţia pe care o avea în urma unor trădări, la fel cu s-a resemnat şi cu cea mai mare greşeală făcută de fostul lider liberal, şi anume ruperea USL pentru care încă mai plăteşte.

Citeşte şi: Iohannis şi noua conducere liberală acceptă teza „loviturii de stat”

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 iul, 2014
canciautor
"este aproape trist cum....","el acum s-a resemnat"...
imi vine sa lacrimez...
Sultanescu devine siropos
Mercenarul consilier al lui Ponta mimeaza sentimente
In spate ,PSD parafeaza intelegeri cu PPDD
exceptionala maturitate si clarviziune politica ....
USL nu s-a rupt,USL traieste ....ciocoii nu sunt ciocoi,de fapt sunt patrioti :muncesc impreuna pentru Romania
Un singur amendament:doar pentru Romania lor..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ