M10 solicită publicarea editurilor acreditate prin care au fost recunoscute cărţile scrise de condamnaţi

| 03 aug, 13:34

Partidul M10 solicită Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să publice lista editurilor acreditate în baza căreia au fost recunoscute, ca lucrări ştiinţifice, cărţile scrise de condamnaţi. Aceeaşi formaţiune solicită şi Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice să facă publică lista actualizată a editurilor acreditate de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice.

Dintr-un comunicat de presă al M10 reiese că solicitarea vine în contextul în care este foarte posibil ca, pentru anii 2012-2015, majoritatea absolută a editurilor la care au fost publicate 'lucrările ştiinţifice' ale deţinuţilor să nu fi avut o acreditare oficială recunoscută pentru domeniile în care se încadrează tematic. 

În perioada 2011-2012, ca urmare a anulării prin Ordin de Ministru a listei de edituri acreditate CNCSIS, începând cu data de 1 ianuarie 2012 ('Monitorul Oficial al României', anul 179 (XXIII), nr. 540, Partea I, vineri 29 iulie 2011), CNCS, potrivit competenţelor stabilite prin diverse acte normative, a stabilit, pentru diferite domenii, în urma unei reevaluări ştiinţifice riguroase, o nouă listă a editurilor acreditate, disponibilă la adresa http://www.cncs-nrc.ro/evaluarea-publicatiilor-stiintifice. 

Potrivit aceluiaşi comunicat, la începutul acestui an, presa publica lista cărţilor scrise în închisori de către condamnaţi în ultimii trei ani, transmisă de Ministerul Justiţiei şi de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Datele din presă conţin, alături de alte aspecte tehnice, informaţii privind acreditarea editurilor la care au fost publicate lucrările condamnaţilor de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior. 

Reprezentanţii M10 consideră că din punerea la dispoziţia publicului larg a acestor informaţii, de către Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, rezultă că acreditarea unei edituri de către CNCSIS s-a numărat printre condiţiile pe care o 'lucrare ştiinţifică' redactată de către un deţinut trebuia să o îndeplinească pentru a putea fi luată în calcul la o eventuală micşorare a perioadei de condamnare, observându-se în schimb că CNCSIS a fost desfiinţat prin Ordinul nr. 3794 / 2011 al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, odată cu înfiinţarea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice ('Monitorul Oficial al României', anul 179 (XXIII), nr. 152, Partea I, miercuri 2 martie 2011). 

Partidul M10 menţionează în comunicatul de presă perioada 2011-2015, când au fost elaborate de către condamnaţi 449 de lucrări ştiinţifice, dintre care 337 numai în 2015, iar în raportul Inspecţiei Judiciare se nota faptul că: "aprecierea caracterului ştiinţific nu se realizează de către penitenciare, ci este condiţionată doar de faptul că editura sau revista sunt recunoscute, la rândul lor, de către Consiliul National al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, respectiv Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, în scopul publicării de lucrări ştiinţifice". 

Membrii formaţiunii consideră că este foarte important ca lucrările ştiinţifice în cauză să fie publicate la edituri acreditate şi recunoscute de CNCS.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ