MACOVEI, atac sângeros la ANAF: Ce îi cere public instituţiei

| 06 apr, 17:51

Europarlamentarul Monica Macovei solicită ANAF "să spună public" câţi mari datornici a executat în ultimele trei luni, ce sume a recuperat şi de la cine, în replică la un comunicat al instituţiei în care este acuzată că dezinformează opinia publică.

"Constat că ANAF, între percheziţiile de la cofetării, chioşcuri şi tarabe, îmi răspunde public la afirmaţiile mele că trebuie să execute marii datornici la stat, şi nu să distrugă micile afaceri şi micii comercianţi. Scopul ANAF este să colecteze taxele, pe baza unei liste de priorităţi, în fruntea căreia stau marii datornici la stat şi marii evazionişti, pentru că acolo sunt sute de milioane de euro. Solicit ANAF să spună public câţi mari datornici a executat ANAF în ultimele trei luni, ce sume a recuperat şi de la cine", afirmă Monica Macovei într-o declaraţie de presă, transmite Agerpres.

Europarlamentarul adaugă că "Ponta şi ANAF nu clarifică de ce închid chioşcuri, cofetării sau firme mici pentru zeci de lei găsiţi în casă, în timp ce marii datornici la stat şi marii evazionişti stau liniştiţi".

"Ponta vrea să distrugă clasa de mijloc din România, probabil pentru că nu l-a votat, ANAF ar trebui să aibă alte priorităţi, şi în niciun caz politice. Marii evazionişti se înfrăţesc, de regulă, cu oamenii puterii pentru a scăpa de controalele ANAF. ANAF trebuie să iasă de sub tutela politică şi să îşi dea rapid seama că, dacă vrea să combată eficient evaziunea fiscală, trebuie să se bată în primul rând cu marii evazionişti şi datornici la stat. Comunicatul ANAF îmi aduce aminte de dl Amărie. Ioan Amărie era şeful PNA pe vremea când instituţia combătea 'marea corupţie' făcând dosare penale controlorilor de tren, dar scriind comunicate de presă pompoase. Până când nu demonstrează că poate să combată cu adevărat evaziunea şi să-i execute pe marii datornici, orice comentariu din partea ANAF este lipsit de credibilitate", mai susţine Macovei.

Într-un comunicat al ANAF se susţine că "este a doua oară când, în deplină cunoştinţă de cauză, europarlamentarul Monica Macovei lansează acuzaţii false la adresa ANAF".

"Deşi, în mod repetat, ANAF a prezentat opiniei publice rezultatele direcţiei Antifraudă din primul an de funcţionare şi din primele două luni din 2015, Monica Macovei, membru al Parlamentului European, continuă să dezinformeze opinia publică cu privire la activitatea uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului. Europarlamentarul Monica Macovei ştie că 90% din dosarele instrumentate de Direcţia Antifraudă sunt dosare de peste 1 milion de euro şi că, în primul an de activitate, a înaintat organelor de anchetă peste 700 de sesizări penale, cu o valoare estimată a prejudiciilor de peste 800 milioane de euro. Căţărată pe valul populismului, manipulează însă fără nicio reţinere opinia publică, afirmând că Fiscul se ocupă de buticuri", declara Gelu Diaconu, şeful ANAF, citat în comunicat.

Diaconu adăuga, potrivit aceleiaşi surse, că "programul de verificare a marilor averi a început să dea primele rezultate, însă o astfel de activitate nu se desfăşoară în faţa camerelor de luat vederi".

"Marii datornici şi marii evazionişti nu numai că nu sunt ocoliţi de ANAF, dar unii dintre ei se află deja în puşcărie. Iar europarlamentarul Monica Macovei ştie acest lucru. (...) Să ai pretenţia şi să induci publicului ideea că Fiscul poate repara în doi ani tot ce s-a făcut greşit în 25 de ani este o dovadă a neseriozităţii şi a incapacităţii de înţelegere a complexităţii acestei instituţii. Dezaprob ferm această campanie împotriva ANAF, purtată de nume sonore din politica românească şi doresc să asigur opinia publică că ANAF se află în mijlocul unui proces ireversibil de reformă instituţională veritabilă", mai arăta Diaconu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ