MAE respinge condiţionarea fondurilor structurale de preluarea migranţilor

| 13 sep, 10:12

Ministerul român de Externe face precizări la declaraţia cancelarului Austriei, care a propus limitarea accesului la fondurile structurale pentru ţările UE care refuză cote obligatorii de migranţi. Tratatele UE nu condiţionează forndurile europene de problema migraţiei, afirmă MAE.

Un stat membru al Uniunii Europene nu poate fi penalizat pentru că, din motive obiective, nu are capacitatea de a primi şi integra un număr impus de migranţi, afirmă Ministerul Afacerilor Externe. Declaraţia, făcută la solicitarea Agerpres, vine ca răspuns la declaraţiile cancelarului Austriei, Werner Faymann, care a cerut penalizarea ţărilor est-europene care se opun cotelor de imigranţi, prin reducerea accesului la fonduri structurale.

MAE arată că fondurile structurale alocate unui stat membru UE nu sunt parte a discuţiilor legate de fenomenul migraţiei şi de modul în care statele europene se implică în procesul de preluare a migranţilor.

"Conform Tratatelor UE, nu există nicio legătură între poziţia pe care România o va susţine la Consiliul JAI din data de 14 septembrie 2015 sau în cadrul oricărui consiliu sectorial şi fondurile structurale alocate ţării noastre", precizează MAE.

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, că oricine se sustrage responsabilităţilor privind distribuirea imigranţilor în cotele propuse de Comisia Europeană trebuie să fie penalizat financiar, "spre exemplu, prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiază în principal statele est-europene membre UE".

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu consideră că fondurile structurale europene nu au şi nu trebuie să aibă vreo legătură cu subiectul refugiaţilor, iar România nu poate fi penalizată pentru că susţine o poziţie absolut legitimă, şi anume cote voluntare pentru acceptarea de refugiaţi.

Ea arată, într-o postare publicată sâmbătă pe Facebook, că poziţia cancelarului Austriei în problema cotelor de refugiaţi pentru ţările UE este cel puţin surprinzătoare.

Citeşte şi: Victor Ponta: România nu trebuie să cadă în xenofobie

loading...

Ştirile orei

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 sep, 12:43
Frank
Daca ai nevoie acum de bani! Nu iti trebuie experienta sau cunostinte de specialitate! Trebuie doar sa ai calculator si conexiune la internet. Este usor ceea ce ai de facut! Noi te invatam totul, pas cu pas si simplu! Te vei bucura cand vei vedea imediat rezultate! Pentru mai multe detalii, cauta-ne la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ