Magiunul din piaţă va fi scanat cu refractometrul. Măsuri SF de la Ministerul Agriculturii

| 17 ian, 2014

Magiunul de prune din comerţ, inclusiv cel din pieţe, va fi verificat de acum înainte cu refractometrul, un dispozitiv care se găseşte de obicei în laboratoare. Pe viitor, însă, el va trebui să intre şi în dotarea pieţelor din ţara noastră.

Magiunul de prune din comerţ, inclusiv cel din pieţe, va trebui să aibă un conţinut de substanţă uscată solubilă mai mare de 55%, determinată cu ajutorul refractometrului - un aparat de măsurare a indicelui de refracţie al substanţelor, potrivit mediafax.

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin comun al miniştrilor Agriculturii şi Sănătăţii.

Refractometrul poate fi folosit pentru determinarea compoziţiei unui amestec, iar cele mai ieftine aparate costă între 200 şi 400 de lei.

Magiunul de prune este definit în proiectul de act normativ drept o pastă groasă, omogenă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părţilor necomestibile, fără adaos de zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conţin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietăţile lor îndulcitoare.

La fabricarea magiunului pot fi utilizate, potrivit ministerelor Agriculturii şi Sănătăţii, nuci, seminţe de oleaginoase, cum ar fi seminţe de floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau seminţe de pin, alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.

Materia primă pentru fabricarea magiunului de prune o reprezintă exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 ian, 2014
Ștefan Brăgărea
Refractometru
Vă rog să ne explicați și nouă cum se poate face o scanare cu refractometrul!
20 ian, 2014
ion
jurnalist repetent
Mai Laurentiu, dupa ce o sa treci in clasa a 5-a si ai sa citesti poate si prima carte din viata ta vei avea sansa sa afli ce insemna SF si d e ce controlul calitatii alimentelor, cu un dispozitiv ce costa 300 d e lei nu are legatura cu domeniul SF.
Nopate buna si sa cresti mare

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ