Magnitudinea cutremurului produs în Vrancea a fost revizuită la 5,3 - REACȚII

| 24 sep, 11:50

Magnitudinea cutremurului care a avut loc sâmbătă dimineață în zona Vrancea a fost revizuită la 5,3, anunță pe Twitter Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

UPDATE Brăila: Trei cazuri de atac de panică, semnalate la 112 în urma cutremurului

Trei cazuri de atac de panică au fost semnalate la numărul unic de urgență 112 în județul Brăila, în urma cutremurului din noaptea de vineri spre sâmbătă, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, lt.col. Ștefan Stoian. 

"Cei de la Ambulanță au primit trei apeluri care semnalau cazuri de atac de panică. Situațiile au fost rezolvate prin telefon, nu a fost necesară deplasarea la fața locului a echipajelor SAJ sau ISU. Oamenii erau speriați și au fost liniștiți de personalul SAJ prin telefon, li s-a comunicat ce trebuie să facă", a precizat lt.col. Stoian. 

Purtătorul de cuvânt al ISU a adăugat că în județul Brăila nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale în urma cutremurului, iar echipajele nu au fost solicitate pentru nicio intervenție. 

În municipiul Brăila, cutremurul s-a simțit destul de puternic, locuitorii din centrul istoric al orașului, unde clădirile sunt foarte vechi, unele din ele având bulină roșie, ieșind panicați în stradă. 

Clădirile cu risc seismic ridicat din municipiul Brăila sunt în număr de 27, cele mai multe situate în centrul istoric al municipiului și datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea. Zece din cele 27 imobile cu bulină roșie sunt în proprietate privată a municipiului, 14 aparțin Direcției Serviciilor Publice, iar trei sunt deținute atât de DSP, cât și de particulari. 

UPDATE Bacău: Cutremurul s-a resimțit destul de puternic; nu s-au înregistrat victime și nici pagube materiale importante

Cutremurul produs în cursul nopții de vineri spre sâmbătă nu a făcut în localitățile băcăuane victime omenești ori pagube materiale importante, deși, potrivit taximetiștilor aflați în zonă, marile blocuri din centrul municipiului s-au zguduit vizibil câteva secunde și s-au auzit câteva strigăte de spaimă. 

Mai multe persoane au ieșit în stradă. 

"Cutremurul s-a resimțit destul de puternic pe toată suprafața județului, dar nu s-a înregistrat niciun apel pe serviciul telefonic 112 care să solicite sprijin nici imediat după cutremur, nici ulterior. Nu avem victime omenești și nici pagube materiale", a declarat pentru AGERPRES căpitanul Andrei Grecu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău. 

Nici la Prefectura județului nu s-au semnalat probleme din partea primăriilor ca urmare a cutremurului, a indicat pentru AGERPRES Dumitru Nadă, responsabil pentru situații de urgență. 

UPDATE Craiova | Olguța Vasilescu: La telefonul cetățeanului nu a sunat nimeni în urma cutremururului

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat pe o rețea de socializare că, în urma cutremurului din noaptea de vineri spre sâmbătă, în Craiova nu a sunat nimeni la telefonul cetățeanului. 

"La telefonul cetățeanului nu a sunat nimeni, deci pare că în Craiova toată lumea e ok", a scris Olguța Vasilescu pe Facebook la mai puțin de o oră de la producerea seismului.

Primarul Craiovei a menționat că a resimțit cutremurul, ceea ce au confirmat și foarte mulți cetățeni ai orașului pe rețelele de socializare: "Ce sentiment tâmpit! Te învârtești prin casă și nu știi dacă să pleci pe scări în pijama sau stai să te îmbraci...", a scris Olguța Vasilescu. 

Purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, Florin Cocoșilă, a declarat pentru AGERPRES că la numărul de urgență 112 nu a fost primit niciun apel pentru intervenții ca urmare a cutremurului cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter ce a avut loc sâmbătă dimineață la orele 02,11, în zona Vrancea. 

UPDATE Buzău: Un caz de atac de panică în urma cutremurului

În urma cutremurului din noaptea de vineri spre sâmbătă în județul Buzău nu s-au produs victime și nici pagube materiale, fiind înregistrat un singur caz al unei persoane care a făcut atac de panică și a cerut sprijinul SMURD. 

"La scurt timp după cutremur, o femeie din municipiul Buzău a făcut atac de panică și a solicitat o ambulanță, ISU Buzău intrevenind cu un echipaj SMURD" , a declarat, pentru AGERPRES, George Crețu de la biroul de presă al ISU Buzău. 

Potrivit unor martori oculari, în localitățile situate în zona de Curbură din județ, cutremurul s-a simțit destul de puternic, iar oamenii au ieșit panicați din case. 

UPDATE ISU Giurgiu: Cutremurul s-a simțit și în județ, dar nu au fost raportate pagube materiale

Purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Cristian Virag, a declarat sâmbătă pentru AGERPRES că seismul înregistrat în noaptea de vineri spre sâmbătă s-a simțit și în județul Giurgiu, dar, din primele estimări ale inspectoratului, nu au fost înregistrate pagube materiale. 

"Mișcarea seismică s-a simțit destul de bine și la Giurgiu, am luat legătura cu dispeceratul ISU Giurgiu în această dimineață și până în acest moment nu au fost raportate pagube materiale", a precizat Cristian Virag. 

El a susținut că și în Giurgiu sunt clădiri cu risc seismic, printre acestea numărându-se fosta clădire în care a funcționat Prefectura Giurgiu sau fostul institut de proiectări, dar acestea au fost scoase din uz și nu sunt folosite în acest moment. 

La Giurgiu au fost înregistrate situații când bucăți mari de tencuială s-au desprins de pe unele clădiri și au fost montate panouri de avertizare pentru populație, una dintre aceste clădiri fiind chiar actualul sediu în care funcționează Consiliul Județean și Prefectura Giurgiu. Această clădire a fost sediul BNR și, potrivit constructorilor, a fost proiectată să reziste la un cutremur de 8,5 grade pe scara Richter, dar a fost placată cu marmură și aceste bucăți se mai desprind de pe fațada clădirii, zona fiind avertizată pentru trecători. 

UPDATE Iași: Atacuri de panică și tencuiala căzută de pe o clădire veche, urmările cutremurului de azi noapte

Seismul s-a resimțit și la Iași, mai multe apeluri telefonice fiind înregistrate la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) din partea cetățenilor panicați. Imediat după cutremur, angajații ISU s-au deplasat în zona centrală a Iașiului, la Palatul Braunstein, pentru că s-au desprins părți din tencuiala clădirii. 

"Echipajele ISU au intervenit în municipiul Iași pentru degajarea tencuielii căzute de pe o clădire precum și a elementelor de construcție a unui balcon. Clădirea nu este locuită și nu au existat victime. Am fost solicitați, prin serviciul de urgență 112, pentru acordarea de servicii medicale la două persoane care prezentau traumatisme minore", a declarat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iași. 

Cei de Ambulanță au preluat 12 apeluri venite din partea unor persoane care au suferit atacuri de panică. 

Mai mulți utilizatori ai paginii de socializare Facebook au scris că în timpul sinistrului ușile mobilierului s-au deschis sau că le-au căzut diferite obiecte. De teama unor replici puternice unii ieșeni au preferat să își petreacă restul nopții în fața blocurilor sau în mașini.

Magnitudinea anunțată inițial a fost de 5,6, preluată și de agenția americană United States Geological Survey (USGS).

Potrivit USGS, seismul s-a produs la orele 02.11, la șapte kilometri vest de comuna Nereju, județul Vrancea, la o adâncime de 88,3 kilometri.

Cutremurul a fost resimțit puternic în București și Republica Moldova, potrivit martorilor oculari.

În luna septembrie, în România au avut loc peste 25 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 4,3 grade pe scara Richter.

În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău.

Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ