Maior: Legăturile dintre România şi SUA au ajuns la punctul culminant

| 12 apr, 11:15

Legăturile dintre România şi SUA au ajuns la punctul culminant de la stabilirea relaţiilor diplomatice în urmă cu aproape 140 de ani, subliniază ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, într-un punct de vedere prezentat într-un comunicat de presă difuzat joi seara, cu privire la stadiul relaţiilor româno-americane ''în contextul interesului manifestat de unele voci publice din România''.

''În ultimii ani, relaţia bilaterală dintre România şi Statele Unite ale Americii s-a consolidat profund, pe toate dimensiunile, ajungând la un maxim istoric potrivit tuturor evaluărilor. Apreciem preocuparea unor lideri politici pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american şi mă bucur că am din nou oportunitatea de a răspunde unor nelinişti ocazionale, prin prezentarea unor date statistice clare care arată indubitabil faptul că legăturile dintre România şi SUA au ajuns la cel mai solid nivel de la stabilirea relaţiilor diplomatice în urmă cu aproape 140 de ani'', scrie ambasadorul.

Maior aminteşte de vizita preşedintelui României în Statele Unite, primul şef de stat din regiunea central şi est-europeană care s-a întâlnit cu noul preşedintele SUA, şi a prim-ministrului României, care a avut o întâlnire oficială cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor şi întâlniri la nivel înalt cu membri ai administraţiei americane. Potrivit diplomatului, în ultimii ani, Ambasada României în SUA a organizat peste 25 de vizite oficiale la nivel de prim-ministru, viceprim-ministru şi membri ai tuturor guvernelor României care s-au succedat în această perioadă, indiferent de culoarea politică, şi a organizat vizite la Washington pentru peste 30 de parlamentari români. Printre ''realităţile'' mandatului său, Maior menţionează şi ''cea mai mare misiune economică globală, cu participarea a peste 100 de companii americane'' organizată la Bucureşti împreună cu partea americană.

În fine, Maior face referire şi la relaţiile culturale dintre cele două ţări, care s-au intensificat, inclusiv pe fondul a peste 50 de prezentări analitice, academice sau economice susţinute la universităţi precum Harvard, Carnegie Mellon, George Washington University şi centre de reflecţie prestigioase din SUA, în ultimii patru ani. El aminteşte în acest context şi de rezoluţiile şi proclamaţiile oficiale de felicitare adresate României de instituţii şi oficialităţi americane cu ocazia Centenarului şi care sunt în curs de a fi transmise Muzeului Unirii de la Alba Iulia.

George Cristian Maior anunţă că Ambasada României va lucra intens în perioada următoare pentru organizarea unor vizite în SUA ale preşedintelui, premierului şi oricărui alt oficial român, precum şi la perfectarea unor vizite la nivel înalt ale reprezentanţilor SUA în România.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut joi că relaţia România-SUA trebuie să fie "directă", nu "mijlocită" de ambasadorul George Maior.

"E bine ca această relaţie să fie una directă, şi nu mijlocită printr-un ambasador care nu ştiu pe cine reprezintă acolo: statul paralel din România, fundaţiile Soros şi anexele, pe doamna Kovesi, pe Coldea, pe Dumbravă, nu ştiu. (...) Sunt din 2014 preşedinte al Senatului. Ambasadorul României nu a fost capabil să aranjeze o singură vizită oficială, nu numai pentru mine, ci şi pentru prim-miniştrii care au fost în funcţie. Nimic. Oamenii aceia vor să ne cunoască'', a spus Tăriceanu la DC News.

"Nici Ambasada SUA la Bucureşti, nici Ambasada României la Washington nu au avut nicio contribuţie. (...) Ambasada României la Washington, sau mai bine zis ambasadorul României la Washington, a continuat linia din timpul preşedintelui Băsescu de a izola practic conducerea politică a României şi de a nu angaja nişte contacte care să permită americanilor să cunoască leadershipul politic din România şi modul în care noi înţelegem relaţia strategică cu SUA", a adăugat Tăriceanu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ