Mărțișor salarial pentru medici și profesori. Ce surprize aduce prima zi de primăvară

| 01 mar, 09:28

Ziua de 1 martie 2018 aduce majorări salariale, dar nu pentru toți angajații. După cum promite ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, o parte dintre medici vor primi începând de mâine salarii de trei ori mai mari, dar nu vor fi exceptați de la indexări nici profesorii.

Conform noii Legi a salarizării unitare, medicii și asistenți, dar și angajații din învățământul de stat vor primi mai mulți bani începând cu 1 martie. Cei din urmă vor primi 20% în plus la salariu, potrivit Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, anunță Olguța Vasilescu.

„De la 1 martie cresc salariile pentru medici şi asistente, care urcă direct pe grila din 2022 şi, de asemenea, primesc în plus 20% cei din personalul didactic. Ca să ofer şi exemplu, un asistent universitar care până ieri a avut un salariu de 3.834 de lei va avea un salariu de la 1 martie de 4.601 lei, deci o creştere de 600 de lei. Un profesor universitar care în 2016 a avut 6.450 de lei va de la 1 martie un salariu de 10.383 de lei. Un profesor gradul I , profesor de învăţământ preuniversitar, va avea de la 1 martie un salariu de 4.724 de lei”, a precizat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, la România TV.

Ministrul a mai precizat că vor fi „creşteri spectaculoase şi la medici”, oferind şi în acest caz exemple. Potrivit ministrului, un medic primar va avea de la 1 martie un salariu de 12.500 de lei.

„Un alt medic primar, dar de medicină legală, va avea 16.250 de lei. Un asistent medical va va ajunge la un salariu de la 1 martie, de 4.355 de lei”, a mai precizat Olguţa Vasilescu, care a menţionat faptul că acese salarii sunt cele de bază, adică brute.

Profesorii vor primi 20% în plus la salariu

Prima zi de primăvară urmează să aducă majorări salariale și pentru profesori. În luna martie, angajații din sistemul de învățământ așteaptă a doua creștere salarială pe anul acesta. Pe lângă cei  25% încasați în ianuarie (dar care au fost înghițiți de transferul contribuțiilor), în martie dascălii vor mai primi 20% în plus la salarii, conform legii.

"Cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, de care beneficiază personalul care ocupă funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018", scrie în Legea salarizării.

Comunicatul Ministerului Sănătăţii:

“Creşterile salariale prevăzute de Legea cadru nr.153/2017, privind salarizarea personalului medical din fonduri publice, se aplică în 2 etape:

– Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% faţă de nivelul acordat în luna decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate in plata la 31 decembrie 2017.

– Începând cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022.

În acest context, începând cu data de 1 martie 2018, salariile brute de bază a medicilor şi asistenţilor medicali vor crește față de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70%și 172%.

Exemple de creşteri ale salariilor brute de bază:

– medic rezident anul III unităţi sanitare clinice: 103% ( 8.343 lei)

– medic primar, anatomie patologică şi medicină legală: 71% ( 20.234 lei)

– medic rezident anul I, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 106% ( 7.098 lei)

– asistent medical, studii superioare, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 67% ( 5.545 lei)

– medic primar, unităţi sanitare neclinice: 172% ( 15.254 lei)

– asistent medical PL, unităţi sanitare neclinice: 70% ( 4.794 lei)

De asemenea, medicii rezidenţi, în funcţie de specialitate şi gradul de pregătire, vor beneficia de creşteri ale salariului de baza (nete) între 151% şi 287%.

Eşalonat, până în anul 2022, vor beneficia de creşteri salariale şi alte categorii de personal sanitar, ca de exemplu:

SALARIU BRUT:

– infirmieră din unităţi sanitare neclinice: 145% ( 4.420 lei)

– ambulanţieri: 99% ( 5.143 lei)

– logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social, din unităţi clinice: 82% ( 5.303 lei)

Președintele FSLI avertizează că Lia Olguţa Vasilescu dezinformează!

Ministrul Muncii dezinformează, atrag atenția sindicatele din Educație. Grila de salarizare pentru educaţie a fost impusă, nu negociată, spun sindicaliștii.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia că nu a fost nicio înţelegere secretă în ceea ce priveşte grilele de salarizare referitoare la educaţie şi nu a semnat niciun acord în acest sens cu Ministerul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Din contră, FSLI a fost federaţia care a protestat faţă de prevederile Legii de salarizare din sistemul bugetar referitoare la poziţionarea inacceptabilă în grila de salarizare a personalului didactic. Modul prin care unii reprezentanţi ai Guvernului încearcă să arunce vina pe liderii de sindicat din educaţie, că ar fi fost de acord cu această grilă de salarizare arată, de fapt, că nu există coerenţă şi decenţă în afirmaţiile lor.

Una dintre cele mai controversate legi apărute în timpul guvernării PSD-ALDE este Legea salarizării din sistemul bugetar. Angajaţii din învăţământ au aşteptat cu mare interes acest act normativ, sperând că se va transpune în practică acel frecvent clamat slogan "Educaţia este prioritate naţională!" şi că, alături de medici, profesorii vor primi veniturile care să le motiveze alegerea profesională.

Actul normativ este în vigoare şi, din păcate, profesorii sunt situaţi în pătrimea inferioară a grilei de salarizare. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în repetate rânduri, a afirmat că: "liderii de sindicat din învăţământ au acceptat această grilă de salarizare, în urma negocierilor purtate".

SALARII PROFESORI

Prof preuniversitar, 40 ani vechime:
Dec 2017: 3.948 lei brut - Ian 2018: 4.935 lei brut - Martie 2018: 5.922 lei brut
Educatoare, 40 ani vechime:
Dec 2017: 3.157 lei brut - Ian 2018: 3.946 lei brut - Martie 2018: 4.736 lei brut
Sursa: Ministerul Muncii

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ