Marea Britanie: Deputații avertizează în legătură cu "urgența" unui acord de tranziție post-Brexit

| 15 dec, 18:00

Marea Britanie trebuie să obțină cât mai repede un acord în privința unei perioade de tranziție post-Brexit pentru a evita grave repercusiuni asupra economiei, avertizează joi Comisia pentru controlul Trezoreriei a Camerei Comunelor, relatează AFP.

Un acord de principiu legat de o tranziție asigurând pentru un timp limitat un statu-quo în relațiile cu Uniunea Europeană "este de acum urgent", estimează acest raport elaborat de influenta comisie ce reunește deputați de toate orientările.

Ei insistă asupra necesității unei tranziții care să fie suficient de simplă pentru "a fi negociată în câteva săptămâni" cu scopul de a oferi mai mult timp negocierilor comerciale propriu-zise.

Miza este de cea mai mare importanță, reamintește raportul, pentru că economia ar avea totul de pierdut dintr-o trecere la Brexit, prevăzut la sfârșitul lui martie 2019, fără un acord, ce ar avea un impact "tragic" asupra întreprinderilor.

Comisia cere chiar ca guvernul să fie pregătit să accepte termenii propuși de UE privind tranziția, evitând lungi dezbateri dăunătoare economiei.

"Există un preț de plătit pentru stabilitate și siguranță", a subliniat președinta Comisiei pentru controlul Trezoreriei, Nicky Morgan.

Premierul conservator Theresa May a promis că va încerca să obțină cât mai rapid un acord de principiu asupra tranziției care va fi limitată la doi ani. Liderii europeni ar urma să dea undă verde, vineri cu prilejul unui summit la Bruxelles, lansării discuțiilor privind această perioadă de tranziție și apoi asupra schiței viitoarei relații comerciale dintre UE și Marea Britanie.

Comisia pentru controlul Trezoreriei se alătură exigențelor patronatului britanic care avertizează în legătură cu riscul pierderii locurilor de muncă și investițiilor în lipsa unei clarificări rapide privind tranziția.

Raportul merge până la a sugera instituirea unei faze de adaptare, după tranziție, pentru sectorul financiar, foarte sensibil sensibil la posibile deplasări de activități spre Europa.

Parlamentarii, care au audiat numeroși responsabili economici britanici și străini, trec în revistă pierderile pe care le-ar provoca absența unui acord pentru sectoare ca serviciile financiare, industria automobilelor ori aeronautică.

Un divorț fără concesii ar fi sinonim cu întoarcerea la regulile OMC, cu mult mai puțin favorabile decât piața unică, precum și cu complicații administrative pentru întreprinderi, în special pentru cele 130.000 de societăți, cel mai frecvent IMM-uri, care fac comerț numai cu UE și nu au nicio experiență în formalitățile vamale, explică raportul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ