Marea problemă a intelectualităţii de Dreapta – sădirea urii

| 23 sep, 2014

Mesajul elegant al maestrului teatrului românesc nu le-a picat deloc bine intelectualilor de dreapta, care s-au repezit să acuze aşa-zisul partizanat al lui Radu Beligan. Vârful de lance al ofensivei a fost Andrei Pleşu, cel care a postat pe platforma de bloguri a cotidianului “Adevărul” o scrisoare extrem de caustică la adresa maestrului Beligan.

Sâmbătă, în ziua lansării candidaturii lui Victor Ponta pe Arena Naţională, pe ecranele amplasate la stadion s-au succedat o serie de mesaje video de la diverse personalităţi din sfera politicului, a culturii, a sportului sau a artei, precum Martin Schulz - Preşedintele Parlamentului European, Sigmar Gabriel - vicecancelarul Germaniei, prim-miniștrii Cehiei, Belgiei, Georgiei, Slovaciei și Serbiei, sau Helmuth Duckadam, Marian Simion sau Vasile Stângă.

Citeşte şi: Ponta îi mulţumeşte maestrului Beligan pentru susţinere şi îi cere iertare pentru ce a trebuit să îndure

Lista a fost completată de maestrul Radu Beligan, care a ţinut la rândul său să transmită un mesaj de sprijin pentru Victor Ponta în perspectiva competiţiei pentru Palatul Cotroceni. „Îl susțin pe Victor Ponta, pentru că țara aceasta are nevoie de un președinte tânăr și energic! Cred în tineri, doamnelor și domnilor! Tinerii sunt capitalul nostru cel mai de preț. Trebuie să ne folosim de acest capital de la nivelul cel mai de jos și până la vârf! Dixi et salvavi animam meam (n.r. - am spus și mi-am mântuit sufletul)”, a spus Radu Beligan.

Doar că mesajul elegant al maestrului teatrului românesc nu le-a picat deloc bine intelectualilor de dreapta, care s-au repezit să acuze aşa-zisul partizanat al lui Radu Beligan. Vârful de lance al ofensivei a fost Andrei Pleşu, cel care a postat pe platforma de bloguri a cotidianului “Adevărul” o scrisoare extrem de caustică la adresa maestrului Beligan. “Aţi simţit nevoia, la vîrsta dvs., la statura dvs., să vă legaţi numele de un caraghios. Spectrul „stadionului” de tip coreean a reapărut în biografia dvs. într-un moment în care nimic nu-l mai poate justifica. Asta înseamnă că m-am înşelat. Că, înainte de 1989, nu aţi negociat util, sacrificîndu-vă de dragul teatrului, ci că ceva inexplicabil vă atrăgea în sfera puterii, oricît de pătată era ea. Ca şi acum. Puterea talentului dvs., puterea minţii dvs. nu vă satisfăceau. Ca şi acum, voiaţi să fiţi în preajma celeilalte puteri, oricît e ea de trecătoare prin comparaţie cu puterea prestigiului dvs. profesional. Voiaţi, ca şi acum, să fiţi mai curînd pe scena ştabilor, decît pe aceea a colegilor dvs”, notează Andrei Pleşu.

Desigur, nu este nici primul şi cu siguranţă nici ultimul atac al aşa-zişilor intelectuali de dreapta, care iau la baionetă personalităţile publice ce îndrăznesc să îşi manifeste deschis susţinerea faţă de liderii politici de stânga. Problema lui Andrei Pleşu este însă aceea că, prin astfel de mesaje, nu face altceva decât să cultive ura. Până una alta, puţine personalităţi în România se pot mândri cu “palmaresul” artistic al maestrului Beligan, ceea ce duce cu atât mai mult într-o zonă a derizoriului reacţia dură a lui Andrei Pleşu.

Citeşte şi: Mesajul lui Radu Beligan pentru susţinerea candidaturii lui Victor Ponta

În plus, trebuie spus că Andrei Pleşu nu are căderea să judece preferinţele politice ale altora din simplul motiv că ele debordează de subiectivism. Pentru cei care au uitat, Andrei Pleşu a fost ministru al Culturii în primul Cabinet Roman şi ministru de Externe în Cabinetul Radu Vasile, dar mai ales consilier prezidenţial în primul mandat a lui Traian Băsescu la Cotroceni. Din toate aceste funcţii, Andrei Pleşu nu şi-a ascuns niciodată simpatiile pentru anumiţi lideri politici de dreapta. Brusc, atunci când o personalitate precum Radu Beligan îndrăzneşte să îşi afirme pubic opţiunea politică, este pus la zid. Dacă această atitudine nu reflectă un fariseism evident, atunci cum altfel ar putea fi ea catalogată?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 sep, 2014
irinapop
“Aţi simţit nevoia, la vîrsta dvs., la statura dvs., să vă legaţi numele de un caraghios." pare caustic mai degraba la adresa galacticului ortodox albanezo-italiano-ardelean premier VV Ponta (despre deputatul VV Ponta inca n-am aflat nimic legat de origini si religie). Ca si referirea la serbarea zilei de nastere in stil corean. Constatarea lui Plesu nu este caustica la adresa lui Beligan, ci amara, dureroasa. Pentru ca un titan al scenei teatrale din Romania isi asociaza numele cu un "caraghios", plagiator si mincinos dovedit. Prin astfel de mesaje, Plesu nu face decat sa-si manifeste respectul fata de un om (Beligan) care l-a dezamagit. A-i spune unui om ca greseste este o dovada de respect, stimata duduie. Constitutia garanteaza dreptul la gandire si exprimare libera pentru orice cetatean al Romaniei. Iar acest drept nu inseamna uria, dezbinare, lipsa celor 7 ani de acasa sau orice altceva mai insinuati voi si Ponta. De asemenea Plesu nu-i neaga dreptul lui Beligan de a fi de stanga, el spune doar atat: "nu votam categorii, ci OAMENI". Si are tot dreptul sa-i spuna asta, drept garantat de legea fundamentala a tarii. Scrisoarea nu este caustica si dispretuitoare decat la adresa lui Ponta. Cand i se adreseaza lui Beligan, scrisoarea este plina de constatari amare si dureroase.
23 sep, 2014
cantautor
"Dixi et salvavi animam meam (n.r. - am spus și mi-am mântuit sufletul)”, a spus Radu Beligan "

in opinia mea nu trebuia si traducerea...
cei 7,4 milioane de cetateni pro PSD stiu latina inca de la gradinita...
doar Palada si Sultanescu mai iau cateva lectii..
23 sep, 2014
cantinterpretor
Dixi et salvavi animam meam
Eu fac parte din cei 7.4 mil.cetateni. La gradinita nu am invatat latina.
In schimb am invata la Universitate. Si tu esti UN MARE BOU.
23 sep, 2014
cantautor
pentru cantinterpretor
tu cred ca ai invatat romana ...la gradinita,maghiara o stiai din familie...iar latina aia cu care te lauzi consta in niste citate ale unor filozofi
dar aia nu e latina ...si papagalii retin niste propozitii simple,asta miroase a lauda...de sine

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ