Marian Vanghelie, urmărit penal pentru abuz în serviciu în legătură cu două contracte de salubrizare stradală

| 05 mai, 10:13

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, este urmărit penal pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, după ce a încheiat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, două contracte de salubrizare în valoare de aproximativ 6,5 milioane lei pentru 147 de străzi, se arată într-un comunicat al DNA.

Marian Vanghelie a fost joi la DNA, unde i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, respectiv două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 

El este acuzat că, în calitate de primar, în 14 mai 2008, a încheiat, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, cele două contracte şi anexele respective la acestea, pe o perioadă de trei luni, cu posibilitate de prelungire prin acte adiţionale, dacă presupusa situaţie de urgenţă invocată de Primăria Sectorului 5 nu ar fi încetat. 

"Prevalându-se de o presupusă situaţie de urgenţă, la nivelul acestei instituţii publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare, cu toate că la nivelul primăriei exista o secţie specializată de salubritate stradală şi menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăţi comerciale", precizează DNA. 

Potrivit legislaţiei achiziţiilor publice, în vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere. 

"În acest sens, au fost întocmite 3 note justificative (toate având acelaşi număr de înregistrare), documentaţia privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum şi invitaţiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunţ de participare. Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie. Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgenţă, dat fiind faptul că primăria avea un serviciu specializat care efectua curăţenia stradală, care funcţiona în acel moment şi care, de altminteri, a continuat să funcţioneze şi după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curăţenie stradală în sectorul 5", susţin procurorii. 

Anchetatorii au constatat că, în acelaşi context, în 12 mai 2008, cu încălcarea dispoziţiilor legale, Vanghelie a aprobat referatul de necesitate şi dispoziţia prin care s-a constituit comisia de evaluare şi negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunţ de participare. 

"Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispoziţiilor legale (art.30 alin. 13 şi 14 din Legea nr. 51/2006), au întocmit documentaţia ce a stat la baza încheierii celor două contracte. Ca urmare a acestei conduite infracţionale, a fost creat un prejudiciu Primăriei sectorului 5 în valoare totală de 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie totodată şi un folos necuvenit pentru cele două societăţi comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate", se mai spune în comunicatul DNA.

UPDATE Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, s-a prezentat joi la DNA, fiind citat, potrivit unor surse judiciare, într-un nou dosar de corupţie.

"Nu ştiu dosarul, vă spun când vin, ca să nu încurcăm lucrurile", a declarat Vanghelie, la intrarea în DNA, întrebat de jurnalişti de ce a fost chemat. 

El nu a putut să spună nici dacă a fost citat ca martor sau suspect, dar a precizat: "Suspect este fenomen naţional. Dacă nu eşti suspect, înseamnă că eşti prost".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ