Marin (ANAT): Creşterea capitalului social minim la agenţiile de turism, o măsură de protejare a turiştilor

| 11 dec, 18:52

Creşterea capitalului social minim până la 25.000 de lei la agenţiile de turism este o măsură de protejare a turiştilor şi a industriei, a declarat preşedintele ANAT, Aurelian Marin, citat de Agerpres.

'Creşterea capitalului social minim la agenţiile de turism nu vrea să omoare agenţiile mici de turism aşa cum spun reprezentanţii Patronatului Naţional al Agenţiilor de Turism. Stabilirea unui capital social minim de 25.000 de lei este doar o propunere a ANAT care ar urma să fie integrată în Legea Turismului, dacă această lege va ajunge vreodată la un final. Propunerea este venită în urma consultărilor cu peste 600 de agenţii de turism din ţară. Propunerea este venită la pachet cu mai multe măsuri care să îmbunătăţească activitatea industriei', a precizat Aurelian Marin. 

Propunerea de mărire a capitalului social a plecat de la asigurarea agenţiilor. Reprezentanţii ANAT precizează că multe agenţii, majoritatea agenţii mai mici nu îşi pot reînnoi poliţele de asigurare împotriva insolvenţei şi falimentului, poliţe obligatorii prin lege. 

'Din cauză că multe agenţii sunt în situaţia în care nu îşi pot reînnoi aceste asigurări sau au întâmpinat greutăţi în acest demers, ne-am gândit la această formulă, unanim acceptată de majoritatea reprezentanţilor industriei de turism. Creşterea capitalului social minim este o măsură care creşte mult bonitatea firmelor. Când te duci în faţa unui asigurator cu un capital social mărit la câteva mii de euro, cam 5.000 de euro, cum am propus noi, situaţia este alta. Nu numai că obţii poliţa mai uşor, dar şi cota de primă pe care o obţii este considerabil mai mică', a mai spus Aurelian Marin. 

Capitalul social depus în bani poate asigura un rulaj al firmei, nu sunt blocaţi sau pierduţi. Capitalul social îi asigură agenţiei de turism şi o modalitate mai uşoară de a începe afacerea, fără a umbla la banii clienţilor. 

'Noi suntem totuşi o industrie cu un grad ridicat de risc. Noi lucrăm foarte mult cu banii clienţilor daţi în avans. Este un scenariu simplu, începând din septembrie, octombrie, încasăm bani de la clienţi pentru servicii turistice de care vor beneficia în anul următor. Este o responsabilitate mare. Încasezi azi banii şi trebuie să îi gestionezi în aşa fel încât aceşti bani să îi ai pentru plata serviciilor turistice de peste mai multe luni', a mai precizat preşedintele ANAT. 

ANAT apreciază că măsura creşterii capitalului social ar sprijini agenţiile, pe de o parte pentru a le asigura bonitatea necesară în faţa asiguratorilor, iar pe de altă parte ar asigura celor nou-înfiinţate capitalul de lucru pe termen mai lung, până când vor avea propriile venituri. 

'Altfel, ei vor fi tentaţi să deschidă o agenţie de turism şi să folosească banii de la clienţi să îşi plătească, de exemplu, chiria. Cine plăteşte, după aceea serviciile clienţilor? Este evident că această măsură are la bază faptul că în ultimii ani au fost agenţii care au capotat, care au intrat în insolvenţă, în faliment, în incapacitate de plată. Este un fapt sensibil pentru noi toţi. Încercăm să ne apărăm pentru că atunci când o agenţie intră în insolvenţă şi clienţii sunt păgubiţi, efectul se propagă la toată industria', a spus Aurelian Marin. 

Dacă clienţii îşi pierd încrederea în agenţii ei vor pleca spre alte canale de vânzare, în online, direct către hoteluri şi companii de transport aerian.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ