Marşul pentru Basarabia: mii persoane susţin la Bucureşti unirea Basarabiei cu România

| 20 oct, 2013

"Marşul pentru Basarabia", organizat de Platforma Civică Acţiunea 2012, a strâns mii  de participanţi care susţin unirea Basarabiei cu România. Mitingul pentru unirea Basarabiei cu România are loc cu o lună înainte de Summitul de la Vilnius, decisiv pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Update.  "Reprezentăm în stradă vocea marii majorităţi a poporului român care îşi doreşte ca Basarabia să fie prioritate naţională. Vin să o demonstreze atât cele 117.000 de semnaturi colectate din toate judeţele ţării pentru o lege menită să aducă Basarabia mai aproape de casă, cât şi cele mai recente cercetări sociologice ale căror rezultate plasează Unirea printre subiectele de maxim interes pentru români”, a declarat Cristian David, co-preşedinte al Platformei Civice Acţiunea 2012, principalul organizator al marşului.

Potrivit organizatorilor au fost aproximativ 10.000 de participanţi la manifestaţie, în vreme ce presa prezentă a estimat în jur de 5.ooo de participanţi. Organizatorii precizează că evenimente similare au avut loc duminică și în Paris, Roma, Barcelona şi New York, la iniţiativa comunităților de cetăţeni ai României și Republicii Moldova care lucrează în străinătate.

Circa 100 de basarabeni care au cusut timp de trei saptamani un steag tricolor de 1.200 de mp au venit duminica la Bucuresti pentru a participa la "Marsul pentru Basarabia", pe traseul Guvernul Romaniei (Piata Victoriei) - Palatul Parlamentului (Parcul Izvor). Mitingul pentru unirea Basarabiei cu Romania are loc cu o luna inainte de Summitul de la Vilnius, decisiv pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, anuţă hotnews.ro.

"După ce peste 117.000 de romani au semnat pentru o lege menita sa aduca Basarabia mai aproape de casa, participantii la manifestatie vor solicita adoptarea acestui proiectul legislativ de catre Parlamentul Romaniei. Totodata, din solidaritate cu Republica Moldova, ei vor iesi in strada in semn de sprijin fata de santajul comercial la care aceasta este supusa de catre Rusia", anunta Platforma Civica Actiunea 2012, organizatorul marsului.

"Deportari, infometari, crime si mai recent embargo-ul la importul de vinuri sunt cateva dintre metodele prin care Rusia a incercat sa ii instraineze pe romani de romani. Ii asteptam pe toti bucurestenii sa vina la eveniment cu un steag national pentru a arata ca tricolorul ne uneste pe toti", a declarat av. dr. Mihai Nicolae, co-presedinte al Platformei Civice Actiunea 2012, principalul organizator al "Marsului pentru Basarabia".

Organizatorii marşului mentioneaza ca asteapta ca peste 10.000 de bucuresteni sa raspunda apelului lor si sa ceara factorilor decizionali ca unirea cu Republica Moldova sa fie o prioritate nationala. In acest sens, in Parlamentul Romaniei a fost inaintat un proiect legislativ initiat de societatea civila. Un miting similar ca amploare a avut loc in luna septembrie a anului trecut in Chisinau. Aceste evenimente stradale sunt organizate de Platforma Civica Actiunea 2012, o coalitie de peste 30 de ong-uri din Romania, Republica Moldova, SUA, Canada si mai multe state din Uniunea Europeana. Mitingul pentru unirea Basarabiei cu Romania are loc cu o luna inainte de Summitul de la Vilnius, decisiv pentru integrarea europeana a Republicii Moldova

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ