Masterplanul de Transporturi, pe repede înainte

| 26 feb, 19:01

Dacă privim în trecut, putem vedea că în timp ce în perioada 2000-2011 în România au fost dați în folosință 307,7 km de autostradă, în ultimii doi ani au fost inaugurați 292,5 km de autostradă.

Acum două săptămâni ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat în fața membrilor comisiilor pentru transporturi din Camera Deputaților și din Senat Masterplanul în forma semi-finală. Acum memorandumul a fost aprobat de Guvern, împreună cu o suplimentare a finanțării de 7 miliarde de euro. Până la data de 15 martie Masterplanul va fi prezentat în fața Comisiei Europene, după care va fi implementat.

Citeşte şi: Cum arată forma (semi)finală a Masterplanului pe Transport

Proiectul prevede o valoare totală a investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, feroviar, naval si aerian până în 2030 este de peste 45 miliarde de euro. Finanțarea actuală a ajuns la un procent de aproape 60% din fonduri europene, iar cofinanțările se vor alătura parteneriatelor public-private.

Mai exact, pentru transportul rutier se are în plan construcția de circa 1.300 kilometri de autostrăzi cu 13,7 miliarde de euro, 925 kilometri de drum expres cu 9,9 miliarde de euro, 2.870 kilometri transregio cu 1,6 miliarde de euro și 343 kilometri de drum transeuro cu 190 de milioane de euro.

Documentul reprezintă un Pact pe Transporturi acceptat de toți actorii politici în urma unor consultări deschise. Masterplanul a fost prezentat comisiilor din Parlament și  Guvernul susține că se va ține cont de opiniile fiecăruia atât timp cât se dă dovadă de seriozitate și viziune în interesul României de a-și dezvolta infrastructura de transport. Astfel poate exista garanția că proiectele nu vor mai fi blocate din cauza unor interese politice divergente, iar schimbările de Guverne nu vor mai reprezenta momente de reset.

Dacă privim în trecut, putem vedea că în timp ce în perioada 2000-2011 în România au fost dați în folosință 307,7 km de autostradă, în ultimii doi ani au fost inaugurați 292,5 km de autostradă. Mai departe, rețeaua autostrăzilor va fi extinsă cu 50 kilometri în acest an și cu 200 de kilometri în 2016, ajungând la un total de 950 km.

Citeşte şi: Ministrul Transporturilor, anunţ de ultimă oră despre autostrada Comarnic-Brașov

Pe sectorul feroviar, noua variantă a documentului prevede investiţii de reabilitare a coridoarelor feroviare (3.219 km), a unor căi ferate cu potenţial economic (1.131 km), electrificarea tuturor sectoarelor de pe reţeaua TEN-T core (425 km) şi dezvoltarea unor sectoare de cale ferată de mare viteză (peste 1.000 de km). Totalul investiţiilor în acest sector este de 19 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte sectorul naval, propunerile vizează 752 km de căi navigabile şi modernizarea a 12 porturi, cu investiţii estimate la peste 2 miliarde de euro. Totodată, ultima variantă a Master Planului recomandă investiţii în infrastructura a 14 aeroporturi, în valoare de 588 milioane euro, în timp ce suma revizuită pentru sectorul multimodal este de 142 milioane euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ