Medicii de familie nu mai sunt responsabili cu distribuirea cardurilor de sănătate

| 19 sep, 2013

Ministerul Sănătății a propus spre dezbatere publică un proiect de lege cu privire la metoda de distribuire a cardurilor de sănătate.

 

Proiectul prevede ca în cazul mediului rural și localităților cu un număr de maximum 15000 de locuitori, cardurile să fie distribuite prin intermediul primăriilor și serviciilor locale de evidență a populației, iar în cazul localităților cu peste 15000 de locuitori, distribuirea se va realiza prin intermediul Poștei Române.

Gurile rele impută Ministerului Sănătății că s-a lăsat convins de personalul medical să găsească alternativa pentru distribuirea cardurilor de către medicii de familie, dar până la urmă asta nu este o dovadă în plus a deschiderii către dialog din partea reprezentanților guvernamentali?

Până acum ceva timp, motiv de nemulțumire era atunci când nu exista comunicare între instituțiile statului, sindicate și patronate, deciziile se luau fără consultarea în prealabil a părților implicate, iar de transparență nici nu se putea vorba. Acum, când toate aceste criterii sunt respectate, se schimbă unghiul de abordare și se aruncă cu noroi pe motiv că nu sunt reprezentanții statului capabili să-și impună punctul de vedere.

Prin negociere se ajunge la cele mai bune decizii, dovadă fiind și optarea pentru distribuirea cardurilor nominale de sănătate prin poștă ori prin intermediul primăriilor. La acest nivel, trebuie aduse în discuție două argumente importante – degrevarea medicilor de niște sarcini care nu intră în fișa postului și perioada de timp necesară distribuirii cardurilor.

Medicii de familie au cu totul altă responsabilitate decât cea de intermediari între Ministerul Sănătății și asigurați pe chestiuni administrative, relația dintre medic și pacienți are la bază cu totul alte problematici care nu includ și componenta birocratică. De asemenea, o sarcină de tipul acesta ar însemna pentru medici o reducere a orelor de consultație, cauză de pe urma căreia ar avea de suferit și pacienții. Pe de altă parte, medicii sunt de acord că este necesară informatizarea în cadrul sistemului sănătății și că s-ar diminua mult birocrația pe care o presupune acum evidența fiecărui pacient.

În altă ordine de idei, distribuirea cardurilor prin poștă, primării şi serviciile locale de evidenţă a populaţiei reprezintă o garanție a faptului că fiecare asigurat își va primi cardul în timp util. Dacă este să luăm în considerare pe de o parte faptul că vizitele la cabinetul medicului de familie nu sunt așa dese și pe de altă parte că la un singur medic de familie sunt înscriși aproximativ 2000 de pacienți, timpul de distribuire a cardurilor ar fi fost mult mai îndelungat. În plus, în acest mod nu riscăm să pierdem investiția mare deja făcută pentru reforma sistemului de sănătate din cauza termenului lung de timp pe care l-ar presupune distribuirea cardurilor de sănătate de către medicii de familie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ