Klaus Iohannis, la deschiderea anului școlar: Vreau să relansez educația ca temă de dezbatere națională

| 14 sep, 09:05

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgoviște, că dorește să relanseze educația că temă de dezbatere națională și că nu va "gira" nicio modificare legislativă în acest domeniu fără o "atentă și consistentă dezbatere publică".

Președintele Klaus Iohannis a participat luni la deschiderea anului școlar la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgoviște. Prezent la eveniment a fost și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Iohannis a afirmat că o viziune asupra întregului sistem de educație trebuie să răspundă la câteva întrebări simple.

'Prima dintre ele este ce vrem să învețe elevii la școală. În acest sens, nu cred că ceea ce contează este cantitatea informațiilor, ci capacitatea lor de a asigura un fundament de cunoștințe și valori, de a pregăti drumul în viață al celor care ies de pe băncile școlilor. A două întrebare la care trebuie să răspundă o viziune articulată asupra sistemului de învățământ este ce opțiuni au elevii și cum promovăm performanță și meritocrația. Aceasta nu se măsoară doar prin note și nivelul lor, ci prin faptul că fiecare elev este încurajat să-și descopere propriile aptitudini, interese și domenii în care poate performa și apoi să aibă șansă reală de a o face. (...) Al treilea element pe care îl văd esențial în materie de educație este corelarea ei cu piață muncii, cu realitățile și nevoile din societate. Mai simplu spus, o educație performantă nu produce șomeri, ci absolvenți care au perspective de carieră, care sunt competitivi și așteptați pe piața muncii. Aici, parteneriatul cu mediul privat este esențial și trebuie încurajat', a declarat Iohannis.

Citeşte şi: Ponta, MESAJ pentru elevi şi profesori: Vă doresc tuturor un AN ŞCOLAR de SUCCES

Șeful statului a subliniat nevoia unei 'dezbateri naționale serioase' asupra viitorului educației și școlii românești, 'cu toți actorii interesați'.

'Aceasta implică și o abordare diferită față de cadrul normativ. Vă spun limpede că nu voi gira modificări ale legislației privind educația fără că ele să treacă prin filtrul unei atente și consistente dezbateri publice, în care cei implicați să ajungă la un numitor comun într-o abordare pe termen lung', a mai menționat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis urează "celor care astăzi simt emoția primei zile de școală un an bun, care să îi ducă mai aproape de visele lor profesionale și intelectuale".

"Fiecare început de an școlar este pentru mine o ocazie de bucurie și speranța unui nou început. Le urez celor care astăzi simt emoția primei zile de școală un an bun, care să îi ducă mai aproape de visele lor profesionale și intelectuale. Sunt alături de dascăli și de părinți în eforturile lor de a asigura educația celor ce reprezintă viitorul României puternice", a scris Iohannis luni dimineața pe Facebook.

Șeful statului se va afla luni Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgoviște, la ceremonia de deschidere a noului an școlar. Alături de el va fi prezent și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Peste trei milioane de elevi și preșcolari încep luni cursurile noului an școlar 2015 — 2016.

Citeşte şi: Imaginea rușinii pentru educația din România. Harta abandonului școlar în Europa

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ