Noi miniștri la Apărare și Economie. Mihai Fifor și Gheorghe Șimon au depus jurământul

| 12 sep, 11:24

Mihai Fifor va fi noul ministru al Apărării, în locul demisionarului Adrian Țutuianu. Fifor va fi mutat astfel de la Ministerul Economiei, pe care îl ocupă din luna iunie. Iar noul ministru al Economiei va fi Gheorghe Simon, deputat PSD de Baia Mare.

ACTUALIZARE Mihai Fifor și Gheorghe Șimon au depus jurământul pentru funcțiile de ministru al Apărării și respectiv ministru al Economiei.

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a celor doi miniștri. La ora 15.00 va avea loc depunerea jurământului și ceremonia de învestire.

Comitetul Executiv al PSD a făcut două propuneri către primul-ministru: Mihai Fifor la Apărare, iar la Economie -   Gheorghe Șimon.

Liviu Dragnea a declarat, la finalul BPN al PSD, că l-a propus pe Mihai Fifor la Apărare pentru că este un om responsabil, are avantajul ca în ultimele luni a lucrat la Ministerul Economiei, a mers prin țară a văzut multe obiective economice și în această perioadă a lucrat foarte mult cu MApN. Cred că va fi un ministrul al Apărării foarte bun, a fost la ministerul Economiei și a arătat că este un ministru bun.

În locul său la ministerul Economiei este propus Gheorghe Șimon, despre care Liviu Dragnea a spus că este un om cu experiență foarte mare în economie, are o activitate veche în PSD - și asta contează, are experiență în economia reală, lucrând în zona de privat, este inginer, este vicepreședintele partidului.

Liderul PSD a declarat că l-a sunat, luni seară, pe președintele Iohannis și a fost de acord cu propunerile PSD. Klaus Iohannis a transmis că trebuie să se închidă rapid situația de la MApN. Sperăm să se facă ceremonia astăzi.

Mihai Fifor, senator PSD de Arad, a condus din iunie ministerul Economiei, minister care deține uzinele și companiile din industria de armament, astfel încât a fost implicat în discuțiile recente dintre Ministerul Apărării și diverse companii interesate să producă echipamente militare in Romania.

Este absolvent de filosofie și cu doctorat în antropologie socială. El a fost refuzat de președintele Iohannis în 2015, când premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al Transporturilor.

Deputatul PSD Gheorghe Simon (57 ani) va fi cel de-al treilea ministru al economiei din acest an, după Mihai Fifor și Mihai Tudose.

Potrivit CV-ului sau, Gheorghe Simon este inginer și a lucrat în administrația locală foarte mulți ani.

În perioada 1992- 2000 a fost consilier local în Vișeu de Sus, iar în perioada 2000 -2012 a fost consilier județean în Maramureș.

Potrivit declarației de avere, deține două terenuri în intravilan, unul de 300 mp obținut în 1987 și unul în Cluj Napoca de 633 mp, cumpărat în 2017.

Mai deține două case, una de 120 mp în Vișeu de Sus construită în 1987, și una de 260 mp în Cluj Napoca, achiziționată în 2017.

Bunurile sunt deținute împreună cu soția sa, care este judecător în Vișeu de Sus.

La Comisia de control a activității SRI, social democrații au redus lista la un singur nume, vicepreședintele Senatului, Claudiu Manda, el ar urma să îi ia locul lui Țuțuianu la șefia comisiei de control a SRI.

------------------

Mihai-Viorel Fifor s-a născut la 10 mai 1970.

 

În 1994 a devenit licențiat în Filosofie, din partea Facultății de Litere și Istorie, Universitatea din Craiova. Un an mai târziu, a obținut masteratul în ''Literatura română'', tot la Universitatea Craiova. Din 2003, este doctor în Antropologie Socială, Universitatea Craiova. În 2007, a absolvit un master în Managementul Afacerii Publice, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, iar în anul 2009 — ''Managementul afacerilor interne'', la Colegiul Național de Afaceri Interne, Academia de Poliție ''Al. I. Cuza'' și ''Securitate și bună guvernare'', la Colegiul Național de Apărare, potrivit site-ului oficial al Camerei Deputaților.

 

A lucrat ca: cercetător științific principal, Institutul de Cercetări socio-umane ''C. S. Nicolaescu — Plopșor'', Academia Română (1994-2001); director la Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Dolj (2001-2005); manager la Muzeul Olteniei din Craiova (2005-2009); secretar de stat la Ministerul Administrației și Internelor (2009); manager la Muzeul Olteniei din Craiova (2009-2012), secretar de stat la Ministerul Administrației și Internelor (mai-dec. 2012).

 

A fost președintele Organizației Municipale PSD Craiova (2010-dec. 2012). La 18 mai 2012, Mihai Fifor a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Administrației și Internelor, prin decizia premierului Victor Ponta, fiind eliberat din funcție la 22 decembrie 2012.

 

La alegerile legislative din 9 decembrie 2012, a fost ales senator de Dolj (din partea PSD), în colegiul uninominal 2 din Circumscripția electorală nr. 17. În Senat, a fost secretar al Comisiei pentru administrație publică și organizarea teritoriului (20 dec. 2012 — 4 febr. 2015), membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen (începând cu 18 iul. 2013), membru al Comisiei pentru transporturi și energie (începând cu 4 febr. 2015) și membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (oct. 2015 — dec. 2015).

 

În iunie 2015, premierul Victor Ponta l-a propus pe Mihai Fifor pentru a ocupa funcția de ministru al Transporturilor. Președintele Klaus Iohannis a respins, însă, la 15 iulie, propunerea prim-ministrului, motivând că nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor.

 

La 9 februarie 2016, senatorul Mihai Fifor a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Național al PSD, prin vot deschis, cu unanimitate.

 

La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, a obținut un mandat de senator, la Arad, tot pe listele PSD. Senatorul PSD Mihai Fifor a fost președinte al Comisiei parlamentare comune de anchetă pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de scrutinul prezidențial, de la înființarea acestei comisii, în 11 mai 2017, până în iulie 2017.

 

La 28 iunie 2017, Mihai Fifor a fost propus ministru al Economiei în guvernul Mihai Tudose, fiind învestit în funcție la 29 iunie 2017.

Tag-uri: Fifor
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ