Ministerul Culturii reacţionează după ce portretul lui Eminescu este folosit într-o campanie Veneris

| 24 iul, 2014

Ministerul Culturii solicită firmei care derulează o campanie publicitară în care este folosit portretul lui Mihai Eminescu să respecte prevederile legale cu privire la bunele uzanţe ale operei şi să renunţe imediat la folosirea în scop comercial a imaginii marelui poet.

Portretul poetului Mihai Eminescu este folosit 'abuziv' în contextul unei campanii publicitare de promovare a unor teste pentru depistarea bolilor venerice.

Ministerul Culturii consideră că 'acest gen de acţiune este revoltătoare şi nu se află în conformitate cu bunele uzanţe şi exploatarea normală a operei artistice'.



'Ministerul Culturii îşi exprimă profunda indignare cu privire la folosirea imaginii celui mai important poet român în scop pur comercial, asociat unui produs sau unui serviciu de tipul celui la care se face referire. Există o serie de utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică care pot fi permise, fără consimţământul autorului şi fără plată vreunei remuneraţii, dacă respectă anumite condiţii impuse de Legea nr. 8/ 1996 privind drepturile de autor şi conexe, detaliate în cuprinsul art. 33. Două dintre aceste condiţii ar fi ca aceste utilizări să fie conforme bunelor uzanţe şi să nu contravină exploatării normale a operei', se arată în comunicatul citat.

Totodată, instituţia aduce la cunoştinţă că art. 30, alin (6) din Constituţia României prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

De asemenea, o altă reglementare aplicabilă dreptului la propria imagine se regăseşte în Legea nr. 148/ 2000 (art.6, lit.f.) care interzice prejudicierea imaginii, onoarei, demnităţii şi vieţii particulare a persoanelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ