Ministerul Justiției: Legea insolvenței persoanelor fizice asigură un echilibru între creditori și debitori

| 16 iul, 14:17

Textul Legii insolvenței persoanelor fizice asigură un echilibru între creditori și debitorii de bună credință, fără a fi un act normativ populist, a afirmat, joi, secretarul de stat în Ministerul Justiției Liviu Stancu, într-o conferință de specialitate.

"A fost o teamă uriașă când a debutat actul normativ că acest document se va transforma într-o formulă populistă în care un grup social imens își va vedea instantaneu rezolvate problemele cu creditorii. Textul legii satisface toate solicitările, atât ale celor care sunt în situații dificile, dar și ale creditorilor care, absolut normal, doresc recuperarea creanțelor pe care le au. Impactul social al Legii insolvenței persoanelor fizice poate fi mai mare decât cel al persoanelor juridice, nu neapărat ca o consistență materială, dar mă refer la ceea ce înseamnă societatea românească de ordin curent, al nevoilor familiale. Presiunea a fost destul de mare în realizarea textului de lege', a apreciat reprezentantul Ministerului Justiției, într-o conferință privind insolvența persoanelor fizice, conform Agerpres.

"În legătură cu acest text de lege nu s-au făcut studii de impact într-un mod foarte serios și sperăm ca acest fapt să nu genereze probleme. Impactul în zona de costuri, în zona de necesar de personal, în zona de aplicație în instanțele de judecată nu a fost făcută. Până la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Justiției trebuie să își evalueze potențialul de răspuns la ceea ce va însemna fenomenul în cadrul instanțelor de judecată. Tribunalele sunt deja antrenate, probleme pot să apară la judecătorii unde magistrații vor trebui să răspundă rapid fără a avea o jurisprudență în spate', a spus Stancu.

Până la intrarea în vigoare a legii mai sunt șase luni, iar normele trebuie finalizate în mai puțin de două luni, perioadă în care participanții la procedura insolvenței persoanelor fizice trebuie să se implice pentru a asigura punerea în aplicare în mod corespunzător, precizează organizatorii conferinței.

"În textul legii am introdus, ca un așa numit tampon, Comisia de insolvență, o comisie administrativă, care să determine mai multe efecte precum descărcarea activității de insolvență în afara instanței, o procedură mult mai elastică, mai flexibilă pentru părțile angrenate și care să dovedească, în final, buna sau reaua credință a debitorului. Noi mizăm pe buna credința a debitorului și am vrut să nu ducem aceste probleme în fața instanței care, prin esență, este un loc conflictual", a adăugat el.

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 26 iunie și va intra în vigoare la șase luni de la publicare, respectiv pe 26 decembrie 2015.

Potrivit legii menționate, în situația în care datornicul consideră că se află în insolvență (deoarece nu dispune de lichidități pentru plata datoriilor scadente — starea de insolvență poate fi luată în considerare dacă termenul de plată a datoriilor a fost depășit cu mai mult de 90 zile), dar situația financiară a acestuia nu este iremediabil compromisă, poate cere Comisiei de Insolvență deschiderea insolvenței pe bază de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedură administrativă și nu judiciară. În acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie să totalizeze 15 salarii minime pe economie.

Reprezentanții practicienilor în insolvență spun că legea privind insolvența persoanelor fizice nu are în spate un studiu de impact care să poată estima numărul procedurilor ce vor fi deschise.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ