Ministrul Daea a cerut autorităților din vestul țării să inventarieze pierderile produse de furtună în agricultură

| 19 sep, 09:27

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luni, la Iași, că a cerut autorităților din județele din vestul țării să îi comunice situația calamităților produse de furtuna de duminică seara, atât pentru sectorul de culturi cât și în cel zootehnic.

Ministrul Daea a menționat că la nivelul fiecărui județ afectat de furtunile de duminică seara au fost înființate comitete mixte care să verifice realitatea din teren și să determine gradul de afectare pentru fiecare cultură agricolă, urmând ca ulterior să întocmească actele necesare "pentru a putea intra într-un calcul al evidenței, al prelucrării și al deciziei la Ministerul Agriculturii".

"Am luat toată noaptea legătura cu Direcțiile Agricole, cu specialiștii din zona respectivă, pierderile nu sunt pierderi deosebite. Sunt doar întreruperi de activitate, cum a fost cazul în zootehnie. Vom vedea și vom acționa în consecință. E păcat că s-au pierdut vieți omenești, că sunt oameni răniți, e păcat că am avut aceste fenomene la care nu putem face față tot timpul. Natura este mai puternică decât noi în anumite situații. După cum ați văzut, acest exemplu poate să susțină ceea ce spun", a declarat ministrul Agriculturii.

El a subliniat totodată că se vor acorda despăgubiri celor care au culturile afectate de furtuna de duminică seară.

"Am venit cu două soluții rapide pentru această zonă, și anume am solicitat Comisiei Europene ca avansurile la subvențiile pentru agricultură să fie mai consistente, procentul de acordare a avansului este ridicat, acolo este de 70%. O a doua soluție este faptul că am constituit acte normative pentru soia, cultura care a fost cea mai afectată, și unde un criteriu de eligibilitate este acela al nivelului de producție", a mai spus ministrul Agriculturii.

În opinia sa, anul acesta a fost "un an cu capricii, un an în care natura a fost uneori partener, iar alteori dușmănoasă cu noi, cum este acum în partea de vest a țării".

Ministrul Agriculturii participă, luni, la ceremonialul de deschidere a anului universitar 2017-2018 la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară 'Ion Ionescu de la Brad' din Iași.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ