Ministrul Finanţelor: Creşterea salariului minim la 1.200 de lei cu plafonarea contribuţiilor la 1.050 este inacceptabilă

| 24 dec, 09:53

Una dintre măsurile avansate pentru majorarea salariului minim, aceea de a fi crescut până la 1.200 de lei, dar cu plafonarea contribuţiilor sociale pentru angajator la 1.050 de lei, este respinsă de ministrul Finanţelor.

„Asta ar presupune modificarea Codului fiscal, nu ar fi o măsură doar în zona forței de muncă, ci și în zona Codului fiscal, deci nu ar fi chiar în regulă. De asemeni, ne-am gândit la problemele pe care le-ar induce în ceea ce privește administrarea, ai avea un sistem dual. Cred că este o propunere care nu va fi acceptată în cele din urmă, cred că toate părțile implicate își vor da seama de dificultatea impelmentării unei asemenea măsuri", a spus Anca Dragu la Digi24.

Creşterea salariului minim pe economie va figura pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de Guvern din acest an, de pe 30 decembrie. Vechiul Guvern ar fi vrut să-l crească, de la 1.050 de lei la 1.200 de lei, de la 1 ianuarie 2016, dar noul Cabinet nu susţine această măsură. În urma discuţiilor cu sindicatele însă, discuţiile pe tema creşterii salariului minim au fost reluate. Variantele de lucru sunt: creşterea la 1.200 de lei de la 1 ianuarie, creşterea la acest plafon dar cu limitarea contribuţiilor sociale la 1.050 de lei, sau o creştere de mai mică amploare.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 dec, 04:08
Claude Makélélé Sinda
Crestere salariu minim obligatoriu
Se exclude din start cresterea salariului minim BRUT care in prezent este de 1.050 Ron ( in mana / NET = 777 Ron ) la mai putin de 1.200 Ron / BRUT ( in mana/NET = 878 Ron ) . E prea putin si preturile s-au devalorizat ... S-au scumpit enorm mai ales utilitatile .


Ce se întâmplă cu costul total al angajatorului în fiecare scenariu ? ? ?

♦ Dacă salariul minim rămâne la 1.050 de lei brut pe lună, angajatorul va avea un cost total de 1.292 de lei pe lună pentru ca fiecare angajat plătit la nivelul minim să primească „în mână” suma de 777 de lei.

♦ Dacă salariul minim creşte la 1.200 de lei brut pe lună, compania va avea un cost total de 1.476 de lei pe lună pentru ca fiecare angajat să primească o sumă netă de 878 de lei pe lună.

♦ Dacă salariul minim creşte la 1.200 de lei brut pe lună, dar angajatorul nu mai plăteşte contribuţii pentru diferenţa de 150 de lei, atunci costul total al angajatorului va fi de 1.525 de lei pe lună, cu 49 de lei mai mare.
Atenţie însă : angajatorul va trebui să susţină - în costurile totale- inclusiv creşterea privind contribuţia angajatului la bugetul de stat, care se majorează de la 273 de lei (aferentă nivelului salarial de 1.050 de lei brut) la 322 de lei (pentru 1.200 de lei brut).

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ