Ministrul NICOLICEA, despre cazul ELENA UDREA: Curtea Constituţională a creat confuzie!

| 24 feb, 21:14

Ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a arătat cum două decizii ale Curții Constituționale au condus la situația în care Elena Udrea să poată contesta votul pe care deputații l-au dat luni în cazul ei.

Eugen Nicolicea a declarat că prin două decizii luate în 2008 și 2013, CCR a declarat neconstituționale atât majoritatea de ”jumătate plus unul din prezenți”, cât și pe cea de ”jumătate plus unul din total”, când vine vorba de hotărâri ale Parlamentului precum cele de încuviințare a arestării preventive.

„Regulamentul este updatat. Deci acolo scrie ”jumătate plus unul din prezenți”, pentru că Regulamentul a fost atacat la Curte și prin decizia 989 Curtea a spus ”jumătate plus unul din prezenți votează arestarea preventivă”. A fost trecută în Regulament. Statutul, care este lege, deci e mai puternic decât Regulamentul, mai greu putea să fie modificat, pentru că în perioada aceea era majoritate fragilă și trebuia să voteze Camerele reunite.

Când s-a putut face acest lucru, în 2013, eu am încercat de trei ori să introduc în Statut ”jumătate plus unul din prezenți”, cum a zis Curtea Constituțională, și am avut următoarea surpriză: colegii au acceptat, colegii au votat, dl președinte Traian Băsescu a atacat articolul 24, despre care vorbim, în integralitatea lui la Curtea Constituțională, iar Curtea Constituțională, în înțelepciunea ei, a declarat întregul articol 24 și propunerile noastre neconstituționale, inclusiv alineatul 4, adică ultimul, care spunea așa: ”Hotărârea se ia cu jumătate plus unul din prezenți”. Și a dat Decizia 319/2013, declarând neconstituțională încercarea noastră de a pune în acord cu decizia anterioară.

Și avem acum un dezacord între decizia 989/2008 și decizia 319/2013. Una declară neconstituțională prevederea ”jumătate plus unul din prezenți”, cealaltă declară neconstituțională prevederea ”jumătate plus unul din total””, a spus deputatul UNPR la Antena 3.

„Și acum, după chestiunea aceasta, eu le-am spus colegilor că nu trebuie să eliminăm chiar tot articolul. Curtea a eliminat la grămadă, ca să-i facă pe plac președintelui Băsescu, întreg articolul, inclusiv acest alineat”, a mai declarat Eugen Nicolicea.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ