Ministrul român de Externe merge pe mâna lui Plahotniuc: Singura soluție, alegeri anticipate

| 10 iun, 16:11

Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, susține varianta dorită și de Partidul Democrat controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, în criza de la Chișinău. MAE român consideră că singura soluție este cea a alegerilor anticipate în Republica Moldova.

România susține, prin vocea ministrului de Externe, organizarea de alegeri anticipate în Republica Moldova, varianta dorită și de Partidul Democrat al oligarhului Vlad Plahotniuc, care refuză săpărăsească puterea și nu recunoaște guvernul votat de socialiștii lui Igor Dodon și proeuropenii din blocul ACUM.

”Ministerul Afacerilor Externe urmărește îndeaproape evoluțiile politice din R. Moldova. România, ca stat membru care deține președinția UE și susține ferm parcursul european al R. Moldova a făcut apel ca toate forțele să respecte alegerile din februarie”, a spus Meleșcanu.

Meleșcanu a îndemnat forțele politice la dialog. ”Credem că cetățenii din R. Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să asigure stabilitatea. Azi am dat instrucțuiuni ambasadorului de la Chișinău, Daniel Ioniță, să participe la o întâlnire cu președintele Dodon. A vorbit 15 minute doar domnul Dodon. În paralel, i-am dat instrucțiuni să se întâlnească cu liderul Partidului Democrat (Vlad Plahotniuc, n.r.), ar trebui și ei să fie implicați. Ca politician cu oareșcare experiență, suntem preocupați de escaladarea protestelor din Moldova”, a spus Meleșcanu.

Ministrul de Externe a mers mai departe și a anunțat că recunoaște deciziile Curții Constituționale de la Chișinău, care a invalidat guvernul Maia Sandu, a dizolvat parlamentul și l-a suspendat pe președintele Igor Dodon.

”Curtea Constituțională a adoptat o decizie foarte clară. Deciziile Curții sunt definitive și obligatorii. Guvernul ca urmare a acestor decizii a desființat Parlamentul”, a spus Meleșcanu.

Cel mai important, Meleșcanu a anunțat că România susține varianta organizării alegerilor anticipate pe 6 septembrie.

”Singura soluție este întoarcerea la electorat”, a spus Meleșcanu, vorbind despre alegerile anticipate convocate de democrați pe 6 septembrie.

Meleșcanu a evitat un răspuns clar atunci când a fost întrebat dacă MAE recunoaște guvernul Maia Sandu. 

"Nu exista instituția recunoașterii guvernului, există recunoașterea unui stat. (...) Atunci cand lucrurile se incurca, solutia e sa ne intoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problema", a spus Melescanu.

UE, SUA și Rusia au anunțat în ultimele două zile susținerea pentru noul guvern din Republica Moldova, cerând în același timp stabilitate și calm la Chișinău.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ