Mircea Diaconu: Delta Dunării ar putea primi statutul de "Peisaj cultural UNESCO"

| 16 apr, 15:04

Vicepreședintele Comisiei pentru cultură a Parlamentului European, Mircea Diaconu, susține că Delta Dunării ar putea căpăta statutul de Peisaj cultural UNESCO, exprimându-și însă, în același timp, îngrijorarea cu privire la posibilitatea pierderii identității culturale a zonei.

Prezent la Murighiol, în timpul unei vizite de lucru în Delta Dunării, europarlamentarul Mircea Diaconu a declarat că Rezervația—zonă aflată în patrimoniul mondial UNESCO — poate căpăta statutul de Peisaj cultural UNESCO dacă localnicii doresc acest lucru. 'Important este să vrea doamna în vârstă să o trecem strada. Nu vrem să o trecem chiar cu forța. Dacă doamna (Delta Dunării, nn) vrea să o trecem strada, o vom trece repede', a declarat joi, la Murighiol, europarlamentarul Mircea Diaconu.

În opinia acestuia, liderii comunităților locale trebuie să încurajeze populația să păstreze tradițiile și meșteșugurile, în context Diaconu anunțând că dorește să-i susțină pe actorii culturali care vor să participe la Forumul cultural european ce se va desfășura în ultimul trimestru al anului.

'România este aproape absentă la Forumul cultural european, un eveniment care se desfășoară o dată la doi ani, iar pentru ediția din acest an ne-am gândit să-i sprijinim pe operatorii culturali români care doresc să participe', a menționat Mircea Diaconu.

El a anunțat totodată că pe pagina sa web, luna viitoare, va publica oportunitățile de finanțare pe care actorii culturali le pot accesa direct de la Comisia Europeană, precum și demararea proiectului on-line 'Harta patrimoniului rănit' prin care se dorește promovarea siturilor importante. 'Am văzut la Sulina niște clădiri minunate, dar nu știm ale cui sunt', a afirmat europarlamentarul.

În timpul întâlnirii cu reprezentanții mass-media, Mircea Diaconu și-a exprimat îngrijorarea că tradițiile și meșteșugurile specifice zonei se vor pierde. 'Mă îngrijorează că în Deltă nu mai văd acoperișuri din stuf, case la nivel de artă plastică. Am văzut ieri (miercuri, nn), lângă Primăria din Crișan, o casă cu acoperiș din stuf, era de-a locului, dar era o casă părăsită. Mă sperie lucrul acesta, pentru că cineva va cumpăra locul acela și va face ceva cu termopane', a mai spus vicepreședintele Comisiei pentru cultură a PE.

De asemenea, el și-a exprimat admirația față de modul în care locuitorii Deltei trăiesc în relația cu natura, dar și îngrijorarea cu privire la depopularea zonei. 'Felul de a trăi al oamenilor din Deltă în relația cu natura care e puternică, excesivă, chiar violentă, care nu te iartă dispare odată cu ultimii bătrâni ai acestor locuri. Din păcate, tinerii nu vor continua să trăiască la fel. Ne vom uita la cărți poștale cu Delta, așa cum ne uităm la ilustratele cu Ada-Kaleh, distrusă pe motive de eficiență și modernizare. (...) Mi-e teamă de modernizările agresive', a mai spus deputatul Diaconu.

Mircea Diaconu s-a aflat în ultimele două zile într-o vizită de lucru și de documentare în Delta Dunării, joi dimineața fiind programată o întâlnire cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale cu preocupări în problematica zonei. La întâlnire au participat reprezentanți ai presei și cei ai Grupului local de pescărie durabilă Delta Dunării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ