Mister rezolvat: Află ce se întâmplă când mănânci ciocolată

| 06 mai, 2014

Efectele benefice ale consumului de ciocolată asupra sănătăţii au fost elogiate de-a lungul secolelor, dar motivul exact al acestor efecte a rămas un mister – până acum.

Cercetătorii au prezentat studiul lor potrivit căruia anumite bacterii de la nivelul stomacului înglobează ciocolata şi o fermentează pentru a da naştere unor compuşi cu proprietăţi inflamatorii care sunt benefici pentru sănătate. Descoperirile lor au fost prezentate la cea de-a 247-a Expoziţie şi întâlnire naţională a Societăţii Americane de Chimie (ACS), scrie medicalxpress.com.


„Am descoperit că există două feluri de microbi la nivelul intestinului: cei „buni” şi cei „răi”, a explicat Maria Moore, o studentă şi unul dintre cercetătorii studiului.

„Microbii buni, precum Bifidobacterium şi bacteria acidului lactic, se hrănesc cu ciocolată”, afirmă aceasta. „Când consumăm ciocolată neagră, aceştia se multiplică şi o fermentează, producând compuşi cu rol antiinflamator”. Celelalte bacterii de la nivelul intestinului sunt asociate cu inflamaţia şi pot produce gaze, balonare, diaree şi constipaţie. Acestea includ unele Clostridia şi anumite E.coli.  

„Când aceşti compuşi sunt absorbiţi de către organism, reduc inflamaţia de la nivelul ţesutului cardiovascular, reducând astfel riscul de accident vascular cerebral pe termen lung”, afirmă Prof. Dr. John Finley, cel care a condus studiul. Acesta a afirmat că acest studiu este primul care analizează efectele ciocolatei negre asupra diferitelor tipuri de bacterii din stomac. Cercetătorii fac parte din Louisiana State University.

Echipa a testat trei tipuri de cacao pudră folosind un model de tub digestiv compus dintr-o serie de tuburi test modificate astfel încât să simuleze digestia normală. Apoi au supus produsele nedigerabile unei fermentaţii anaerobice folosind bacterii fecale umane, potrivit lui Finley.

Acesta a explicat că pudra de cacao, un ingredient al ciocolatei, conţine diverşi compuşi polifenolici sau antioxidanţi precum catechina sau epicatechina, precum şi o mică cantitate de fibre dietetice. Ambele componente sunt slab digerate şi absorbite, dar când ajung la nivelul colonului, microbii necesari intră în acţiune. „În studiul nostru am descoperit că fibrele sunt fermentate, pe când polimerii polifenolici de mari dimensiuni sunt metabolizaţi în molecule mai mici care sunt mai uşor absorbite. Aceşti polimeri mai mici exercită o activitate antiinflamatoare”, afirmă acesta.

Finley a notat, de asemenea, că o combinare a fibrelor din cacao cu prebiotice poate îmbunătăţi sănătatea generală a unei persoane ajutând-o să transforme polifenolii de la nivelul stomacului în compuşi antiinflamatori. „Când ingerăm prebiotice, populaţia microbiană de la nivelul intestinului se multiplică şi depăşeşte numeric ceilalţi microbi nefaşti pentru intestin, precum cei care produc tulburări la nivelul stomacului”, adaugă acesta. Prebioticele sunt carbohidraţi care se găsesc în alimente, precum usturoiul neprelucrat şi făina de grâu integrală preparată chimic, pe care oamenii nu le digeră, dar pe care bacteriile bune le îngurgitează cu plăcere. Aceste alimente pentru locuitorii prietenoşi ai intestinului sunt furnizate şi pe bază de suplimente alimentare. 

Finley adaugă că oamenii ar putea beneficia de şi mai multe efecte pozitive asupra sănătăţii prin combinarea ciocolatei negre cu fructe solide precum rodii şi acai. Privind spre viitor, acesta afirmă că următorul pas ar fi ca industria să realizeze aceste combinaţii.

Tag-uri: beneficii, ciocolata
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ