Mişu Negriţoiu: "Norma RCA a fost modificată. Tarifele vor trebui corelate cu daunele"

| 13 ian, 13:51

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat amendamentele la norma RCA, în urma protocolului semnat cu transportatorii, care prevede ca primele și majorările de prime să fie corelate cu daunalitatea, iar pentru vehiculele care nu pot circula în afara țării din cauza limitărilor juridice și tehnice asigurătorii nu vor emite și polițe Carte Verde, a declarat, miercuri, președintele ASF, Mișu Negrițoiu.

"Am aprobat astăzi (miercuri — n. r.) amendamentele la Norma 23, în Consiliul ASF, în spiritul protocolului cu transportatorii. Avem clauza cu privire la corelarea primelor și majorărilor de prime cu daunalitatea", a menționat Negrițoiu.

Potrivit normei modificate, asigurătorii vor emite numai polița RCA, fără Carte Verde, pentru acele vehicule care nu pot circula în afara țării din cauza limitărilor tehnice sau juridice, categorie din care fac parte tractoarele cu regim special de înmatriculare sau mijloacele de transport în comun, relatează Agerpres.

"Dacă ai o mașină personală și, tehnic și juridic poți călători în străinătate, nu ești scutit de Carte Verde", a explicat președintele ASF.

Norma va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Reprezentanții transportatorilor atrăgeau atenția asupra faptului că protocolul semnat la finalul anului trecut, între reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), cei ai transportatorilor din România și companiile de asigurări, care prevede limitarea creșterii RCA, nu a fost respectat, iar asiguratorii au crescut deja valoarea polițelor RCA mai mult decât s-a negociat.

Potrivit comunicatului Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), protocolul a fost semnat în data de 22 decembrie 2015 și prevede limitarea creșterii RCA la maximum 50% față de iunie 2015.

''În cazul în care se va dovedi că întâlnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o încercare de inducere în eroare a transportatorilor, pentru a se obține încetarea protestelor, pe lângă acțiunile noastre viitoare, vom deschide o acțiune în instanță împotriva ASF, care încalcă mai multe legi internaționale'', se spunea în comunicat.

Potrivit COTAR, conform protocolului pe care reprezentanții autorităților și l-au asumat, până la sfârșitul anului trecut trebuia să se facă modificările pentru normele RCA, în sensul celor discutate, lucru care nu s-a întâmplat, iar firmele de asigurare au crescut deja valoarea polițelor RCA mai mult decât s-a negociat.

''Protocolul de înțelegere prevedea și excluderea Cărții Verzi de la calculul daunalității, pentru transportul local de persoane'', preciza COTAR.

În acest context, transportatorii atrăgeau atenția asupra faptului că românii nu vor putea suporta o creștere a prețului poliței RCA cu până la 400%, care ar ajunge la valori mai mari decât ale autoturismelor pentru care este plătită asigurarea, iar firmele de transport sunt amenințate cu falimentul, din cauza deciziilor politice.

AGERPRES/(AS — autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Tag-uri: ASF, Mişu Negriţoiu, RCA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ