MITĂ LA PSD: DNA cere închisoare cu executare pentru greii din dosar

| 02 apr, 13:41

Un procuror de la DNA a cerut joi magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti condamnarea lui Ioan Niculae şi a lui Gheorghe Bunea Stancu la pedepse în regim de detenţie, în cadrul procesului "Mită la PSD".

Procurorul DNA a spus în sala de judecată că Ioan Niculae şi-a nuanţat declaraţia dată joi în instanţă. "A spus iniţial că nu i s-a cerut niciodată să sponsorizeze un partid. Dintr-o dată şi-a adus aminte că da", a explicat procurorul, potrivit Agerpres.

De altfel, Ioan Niculae a dat o declaraţie la termenul de joi al procesului. "Îmi menţin declaraţiile anterioare. În anul 2009, eram preşedinte Interagro, companie care la rândul ei era acţionară în alte 27 de firme. Activitatea noastră este în proporţie de 95% pe activitate de producţie, nu şi servicii. În august 2008, lumea a intrat în criză economică şi am fost printre primii afectaţi. Am achiziţionat terenuri în Bucureşti şi în zone limitrofe. Din grup fac parte şi două firme de construcţii. Am o luat printr-o firmă teren de 100 milioane de euro la Zimnicea. A trebuit să oprim activitatea de îngrăşăminte chimice. Investiţiile imobiliare ar putea să fie profitabile, toată lumea ne spunea asta. În februarie 2009, împreună cu directorii noştri am participat la o conferinţă care confirma zvonurile crizei din construcţii. În aprilie 2009, am hotărât să căutăm o firmă pentru elaborarea unui studiu de piaţă. A fost singura mea implicare în calitate de membru al CA. Am hotărât că era nevoie de acest studiu. Contractul a fost semnat pe 3 sept 2009, eu l-am văzut peste câteva zile", a spus Ioan Niculae.

În legătură cu declaraţia dată de Viorel Hrebenciuc în dosar, Ioan Niculae consideră că ea nu corespunde adevărului.

"Recunosc întâlnirea de pe 28 octombrie. Am luat registrul de intrare de la Interagro. A existat un telefon de la poartă când mi s-a spus că sunt căutat de Viorel Hrebenciuc. Discuţia a durat 15 minute. La final m-a întrebat dacă sunt de acord să finanţez campania lui Mircea Geoană. Nu a precizat sub ce formă. Eram surprins de propunere, era pentru prima dată. Am spus că aş putea să sponsorizez, dar sa fie legal şi plătit prin bancă. A rămas că mă va căuta ulterior. Nu a mai revenit. Dacă doream să sponsorizez un partid, o puteam face legal, fără să risc nimic (...) Pe Bunea Stancu îl ştiu din 1978, soţiile noastre fiind din acelaşi sat de lângă Brăila şi chiar sunt rude", a adăugat Ioan Niculae.

Dosarul se află în faza de apel, după ce pe 20 noiembrie 2013 Judecătoria Sectorului 1 a decis achitarea lui Gheorghe Bunea Stancu şi a lui Ioan Niculae.

Alături de aceştia au mai fost achitaţi şi ceilalţi inculpaţi din dosar, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe 11 ianuarie 2012 pe preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi pe omul de afaceri Ioan Niculae, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană.

Bunea Stancu, care era şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD, a fost acuzat de folosirea influenţei şi autorităţii ce rezultă din funcţia de conducere într-un partid pentru a obţine pentru altul bani sau foloase necuvenite, iar Ioan Niculae, acţionar principal al grupului Interagro SA, a fost acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Gheorghe Teodorescu, acţionar al SC Insomar SRL, şi Viorel Bărac, director al SC Interagro SA, ambii pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială desfăşurată la sfârşitul anului 2009 pentru susţinerea candidatului PSD Mircea Geoană.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 apr, 14:23
Andrei Pop
purtatorul de cuvant al campaniei lui Geoana,a fost Victor Ponta
trebuia chemat in instanta sa spuna ce stia
parca si aud raspunsul:"habar n-am,e posibil"....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ