Mizele economice și politice ale legii offshore

| 11 iul, 09:46

La inițiativa lui Liviu Dragnea (PSD) Camera Deputaților a modificat radical legea offshore, comparativ cu varianta votată de Senat, instituție condusă de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), scrie România Liberă.

 

Camera Deputaţilor a adoptat luni seară proiectul de lege privind implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore. Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR), 30 ”împotrivă” (PMP) şi 30 de abţineri (PNL, USR).

Deputații PSD și ALDE au introdus mai multe amendamente la legea privind producția de gaze din Marea Neagră. Amendamentele au fost prezentate anterior votului de liderul PSD Liviu Dragnea, în timp ce Comisia de industrii dezbătea actul normativ. Șeful PSD a desenat pe o tablă modul în care va fi modificată legea, față de varianta votată de Senat, accentuând faptul că prin schimbarea regulilor de fiscalitate statul român ar urma să încaseze 20 de miliarde dolari.

Astfel, față de varianta votată de Senat, Camera Deputaților  a votat introducerea unor impozite progresive pe veniturile suplimentare obținute din  vânzarea producției din Marea Neagră, aplicate în funcție de prețul gazelor. Deputații au introdus cote de impozitare între 15% și 50% în funcție de prețul practicat. Cota cea mai mică, de 15% este pentru prețurile între  de 85 și 100 de lei pentru un MWh. Cota cea mai mare, de 50%, se va aplica 50% pentru prețurile care depăşesc 190 lei/MWh.

Printre modificările adoptate de Camera Deputaţilor se numără şi cea referitoare la producţia de gaze care va fi tranzacţionată pe piaţa din România, care a crescut la 50%, în loc de 30% cum era prevăzut iniţial. A fost, de asemenea, eliminat creditul fiscal, ai notează România Liberă.

 

Țintele lui Liviu Dragnea

După vot, Liviu Dragnea a explicat logica modificărilor. ”Trebuia să fie adoptată această lege nu în forma care a venit de la Senat, nu vreau să acuz pe nimeni, ori a fost superficialitate ori nu a fost o analiză foarte atentă, dar nu puteam accepta în Camera Deputaţilor ca România să-şi păstreze în continuare dependenţa energetică de ruşi.  Faptul că am pus 50% din toată producţia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacţionare pe piaţa românească înseamnă că Romania devine una dintre puţinele ţări din lume care devine independentă energetic”, a afirmat Dragnea.

Proiectul votat de Senat și incriminat acum de Dragnea fusese propus de fostul Guvern PSD, condus de Sorin Grindeanu, fiind promovat de Mihai Tudose, pe atunci ministru al Economiei. Proiectul a fost aprobat în februarie și de remarcat că Dragnea a promovat modificările exact în prima zi a concediului șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, partenerul său într-o coaliție în care au apărut divergențele.

Șefii a trei companii care au concesionat perimetre petroliere în Marea Neagră, ExxonMobil România, OMV Petrom și Black Sea Oil&Gas, și-au manifestat rezerve față de modificările operate de Camera Deputaților. ”În urma modificării regimului fiscal va deveni mult mai dificil pentru fiecare investitor să adopte o decizie de investiție”, a declarat Richard Tusker, șeful ExxonMobil din România. ”După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi, suntem îngreunați în a adopta decizia finală de investiție care să favorizeze România”, a declarat la rândul său Christina Verchere, CEO al OMV Petrom. ”Pot să vă spun cu toată fermitatea, ținând cont de textul pe care l-am văzut, ne pune în situația mult mai dificilă de a lua decizia finală de investiție față de momentul în care ne aflam acum doi ani”, a declarat și Mark Beacom, șeful Black Sea Oil& Gas.

 

Procente de calcul a impozitului, aplicat la veniturile suplimentare,  calculate în funcție de prețuri

*30% pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv

*15%  pentru prețurile între 85 lei/MWh  şi 100 lei/MWh inclusiv

*20% pentru preţuri între 100 lei/MWh şi 115 lei/MWh inclusiv

*25% pentru prețuri între 115 lei/MWh şi 130 lei/MWh inclusiv

* 30% pentru prețuri între 130 lei/MWh şi 145 lei/MWh inclusiv

* 35% pentru preţuri între 145 lei/MWh şi 160 lei/MWh inclusiv

*40% pentru preţuri între 160 lei/MWh şi 175 lei/MWh inclusiv

* 45% pentru prețuri între 175 lei/MWh şi 190 lei/MWh inclusiv

* 50% pentru prețurile care depăşesc 190 lei/MWh

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ