MONTURILE. De ce apar şi cum scăpăm de ele

| 20 oct, 2014

Ti s-a intamplat sa simti o durere puternica in zona degetului mare de la picior, care te impiedica sa mergi normal? Daca deformarea a progresat rapid, iar daca degetul mare de la picior il incaleca pe urmatorul, ar trebui sa mergi foarte repede la un consult de ortopedie: ai toate sansele sa fii diagnosticat cu Hallux Valgus. Pe romaneste, monturi.

Cum apar monturile

  • “Constructia” piciorului poate favoriza aparitia monturilor – raporturi neobisnuite de marime intre oase;
  • Mobilitatea crescuta (conditionata hormonal) a ligamentelor antepiciorului, in cazul femeilor, care reprezinta 95% din cazuri;
  • Traumatisme care apar la nivelul antepiciorului;
  • Lipsa celui de al doilea deget, in urma unui traumatism si/sau amputatie;
  • Poliartrita reumatoida are ca efecte secundare declansarea acestei afectiuni.

Incaltamintea stramta, incomoda, sau tocurile inalte – nu favorizeaza aparitia monturilor, dar le poate agrava pe cele deja existente. Din pacate, Hallux Valgus nu poate fi prevenit, iar exercitiile fizice aplicate gresit pot agrava la randul lor problema.

Concret, osul metatarsian se deplaseaza, se roteste si se ridica, moment in care deformatia devine vizibila. Urmeaza inclinarea degetului mare, care ajunge sa impinga celelalte degete.

Exista doua tipuri de monturi:

- Juvenile (congenitale). Acesta apare in adolescenta, evolueaza lent si provoaca primele dureri in jurul varstei de 40 de ani.
- Statice. Apar odata cu menopauza si evolueaza foarte rapid. Netratate, acestea pot duce la deformari complexe ale piciorului.

Corectarea acestei deformatii a antepiciorului poate fi stopata exclusiv pe cale chirurgicala. Este contraindicata operatia piciorului unui suferind de diabet, in majoritatea cazurilor. Arterita, la randul ei, trebuie supravegheata atent de chirurgul vascular. Si fumatorii au unele restrictii la operatie, dar acestea pot fi ridicate dupa o perioada de minimum trei luni de abstinenta.

Tratamentul nechirurgical nu va elimina problema, insa va modera evolutia ei. Presupune, in primul rand, o incaltaminte adecvata, evitarea sporturilor care solicita mult piciorul (fotbal, de pilda). Este contraindicat statul prelungit in picioare. Pansamentele de protectie reduc contactul zonei cu interiorul incaltamintei.

Atentie! Dat fiind ca este vorba despre o deplasare a oaselor, deformatia nu dispare cu aplicatii locale de tipul tincturilor, unguentelor samd, nici cu medicamente.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 oct, 2014
miha
INFORMATII
Ai ocazia da a-ti administra timpul liber in functie de dorinta ta de a face bani, Te putem ajuta!! Oferta extrem de serioasaMulti oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]
22 oct, 2014
Carmen
info
Buna ziua !Doresc mai multe informatii despre acest subiect.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ