Moţiunea împotriva ministrului Justiţiei, adoptată. Prună: Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca

| 18 oct, 14:31

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, marţi, că moţiunea simplă adoptată de Camera Deputaţilor nu duce automat la demiterea sa din funcţie şi că doar premierul Dacian Cioloş îi poate cere să părăsească Guvernul sau nu.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a fost adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, cu 155 de voturi ''pentru'', în condiţiile în care 60 de deputaţi - PNL şi minorităţile naţionale - nu şi-au exprimat votul, potrivit Mediafax.

„Repercusiuni în sensul de a fi automat demisă în urma acestei moţiuni nu există. Sigur că acum eu fac parte dintr-o echipă guvernamentală, rămâne de văzut ceea ce va decide premierul. Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca.

Dacă premierul va decide că trebuie să rămân până la sfârşitul mandatului, voi rămâne până la sfârşitul mandatului'', a declarat Raluca Prună după ce moţiunea simplă din Camera Deputaţilor a fost adoptată.

Prună a mai precizat că moţiunea simplă este prevăzută de cadrul legislativ în vigoare.

''Suntem o societate pluralistă şi nu putem fi cu toţii de acord. Ştiţi că moţiunea a trecut cu 155 de voturi şi cred că au fost 60 de membri care nu au votat. Deci moţiunea a trecut'', a menţionat Prună.

De asemenea, ea a subliniat că stilul său de a vorbi în metafore nu este ilegal.

''Da, vorbesc în metafore şi îmi permit să vorbesc aşa cum pot, folosind toată bogăţia de cuvinte a limbii române. Îmi asum asta'', a conchis ministrul Justiţiei.

Guvernul nu este obligat să demită ministrul, chiar dacă moţiunea simplă este adoptată de Parlament.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a adresat deputaţilor în plen, înainte de supunerea la vot a moţiunii simple "Şi minciuna poate să ucidă", depusă de PSD, declarând că mandatul său nu are o miză partizană şi că nu şi-a propus să fie populară. Prună a spus că s-a ajuns la moţiune pentru că şi-a asumat să spună „cu un limbaj plastic că împăratul este gol”. Raluca Prună a declarat, în cadrul discursului susţinut în plenul Camerei Deputaţilor, că a anticipat de la preluarea mandatului în fruntea Ministerului de Justiţie "critici constructive şi ruperi din context", însă nu la nivelul la care s-au dovedit a fi.

"Nu mi-am propus să fiu populară. (...) Moţiunea simplă îmi oferă platforma cea mai bună pentru a explica ce am făcut până acum. Am ştiut de la început că acest mandat nu va fi unul uşor. Am anticipat şi critici constructive şi ruperi din context. Mărturisesc, nu am anticipat nivelul acestora", a declarat Prună.

Totodată, Prună s-a declarat „un om liber care îşi asumă declaraţiile”, afirmând că nimeni nu îi poate lua libertatea de a semnala probleme „ascunse sub preş” şi că s-a ajuns la moţiune pentru că şi-a asumat să spună „cu un limbaj plastic că împăratul este gol”, potrivit Mediafax.

În acest context, ministrul Justiţiei i-a întrebat pe parlamentarii cu "mulţi ani de experienţă politică" de ce cred că zeci de mii de români au ieşit în stradă să scandeze "corupţia ucide".

"Vreau să vă întreb pe dvs., doamnelor şi domnilor parlamentari, pe cei care aveţi mulţi ani de experienţă politică: de ce avea societatea românească aşteptări atât de mari la 26 de ani de la recâştigarea democraţiei, de ce s-a ajuns în situaţia ca zeci de mii de români să scandeze în stradă "corupţia ucide"? Mandatul meu nu a avut şi nu are o miză partizană (...) Vă propun să facem un pas de la politicianism la responsabilitate", a mai spus Prună.

"Ar trebui construit un consens politic şi  poate că a sosit timpul să ne uităm cu atenţie în jurul nostru şi să admitem că există tot mai mulţi cetăţeni care ştiu ce fel de ţară vor (...) Asta înseamnă o guvernare responsabilă", a mai precizat Prună.

Moţiunea simplă cu titlul "Şi minciuna poate să ucidă", depusă de PSD, cere demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, după ce aceasta a susţinut în plenul CSM că a minţit judecătorii de la CEDO în privinţa fondurilor alocate pentru penitenciare.

Citește și

Tag-uri: motiune, raluca pruna
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ