Motivele pentru care nu s-a rezolvat problema votului în diaspora. Meleşcanu: Frica

| 27 noi, 2014

Invitat în emisiunea "Jocuri de putere", fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu a declarat că niciun partid politic nu a dorit să rezolve problema votului în afara frontierelor ţării. Care au fost motivele? Iresponsabilitatea, necunoaşterea sau chiar frica, spune acesta.

"Principala concluzie pe care eu am tras-o din mandatul meu - am avut cel mai lung şi cel mai scurt mandat de ministru de Externe din istoria noastră. Vreau să spun că principala concluzie pe care am tras-o este un pic pesimistă, dar are şi o parte de optimism. Este pesimistă pentru că îmi este clar că niciun partid politic în România nu a dorit să rezolve problema votului în afara frontierelor ţării. Din diverse motive. Fie din necunoaştere, din iresponsabilitate sau poate chiar de frică. Toată lumea a încercat să o pună undeva cât mai dedesubt. Acum, când lucrurile au ajuns pe masă, trebuie cineva să se ocupe, dar nu am încredere decât într-un proiect, şi m-am angajat să fac acest lucru, un proiect de lege privind votul din străinătate pe care să-l facem cu societatea civilă şi cu liderii importanţi ai comunităţilor româneşti din străinătate. Numai în acest fel vom avea garanţia că, într-adevăr, se va ţine seama de interesele şi de situaţia reală pe care o au românii în străinătate, pentru a-şi putea exercita cu adevărat dreptul de vot. După care, sigur, o vom pune la dispoziţia Guvernului, în Parlament, oriunde. (...) Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să facem un sistem prin care ai o cunoaştere reală a numărului celor care doresc să voteze. Altfel, orice organizare este aleatorie. Este bazată doar pe presupuneri, discuţii personale...", a spus Teodor Meleşcanu, la Realitatea TV.

Întrebat dacă, în scenariul în care acesta era consilier sau chiar în locul lui Victor Ponta, ar fi demisionat după pierderea alegerilor, fostul ministru de Externe a replicat: "Eu zic că scorul lui Ponta nu a fost rău. 10 puncte în plus în turul 1. E un scor foarte mare. În turul 2 a pierdut. A luat doar 4 procente în plus. Problema răspunderii pentru campanie este a strategilor şi a experţilor care s-au ocupat de repriza a doua. Nu au repoziţionat echipa în repriza a doua aşa cum trebuia şi nici pe căpitanul de echipă, pe Victor Ponta. Asta este părerea mea. (...) Campania cu diaspora după turul 1 a creat emoţie şi a determinat foarte mulţi oameni, pentru că votul s-a schimbat nu pe voturile de partide... A fost un vot destul de mare din partea nehotărâţilor sau cei care nu merg de obicei la vot tocmai din motive emoţionale."

Pe de altă parte, întrebat dacă pe 16 noiembrie, în ziua votului, a vorbit cu candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, acesta a răspuns: "Duminică, nu. Nu am vorbit. Nici cu Dragnea. Mi-am închipuit că sunt destul de ocupaţi la partid cu colectarea scorurilor electorale şi era oricum prea târziu ca să mai putem face ceva."

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ