Mugur Isărescu trage un semnal de alarmă: Este un şoc major

| 30 ian, 11:43

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a început la ora 11 o conferință de presă pe tema creditelor în franci elvețieni și a soluțiilor care se pot luat ca urmare a devalorizării puternice a cursului francului din ultimele săptămâni.

După o lungă tăcere, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ține chiar la această oră o conferință de presă pe tema creditelor în franci elvețieni.

Mesajele lui Isărescu pentru românii cu credite în valută vin la aproape două săptămâni de la explozia cursului francului declanșată de Banca Elveției și la o zi după discuțiile avute de BNR cu băncile și ARB.

"A fost intr-adevar un soc major, generat de o apreciere de 22% a francului, dupa ce Banca Elvetiei a renuntat la pragul de 1.2", a declarat vineri Guvernatorul BNR Mugur Isarescu cu privire la problema creditelor in franci elvetieni, potrivit Hotnews.ro.

"Cea mai buna abordare, din experienta trecutului este sa lasi lucrurile sa se aseze... Nu e bine sa reactionezi emotional", considera guvernatorul BNR.

"A fost o idee ca BNR ar putea fixa doar cursul dintre leu si franc, prin interventii pe francul elvetian. Cata vreme exista arbitraj mondial, nu se poate face asa ceva. La o paritate de 1:1 intre chf si euro, revenirea cursului la nivelul din 14 ianuarie a leului ar insemna o interventia a BNR de a aduce euro la 3.7, o actiune nesustenabila cu costuri foarte mari la nivelul rezervei valutare si cu efecte negative asupra exporturilor", a explicat Mugur Isarescu.

"Sa numesti framcul elvetian moneda toxica este un derapaj verbal. Socul extern nu a putut fi prevenit, el poate fi cel mult administrat", mai spune Isărescu. Vezi aici mesajul complet al guvernatorului BNR.

Isărescu, absent de la dezbaterile din Parlament pe problema francului elveţian

Ce soluții au great băncile cu BNR

Băncile care au acordat credite în franci elveţieni au avut joi, la Banca Naţională, o întâlnire de lucru cu conducerea executivă a BNR şi cu cea a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), pentru "a găsi o serie de soluţii de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectaţi de turbulenţele recente de pe piaţa financiară internaţională determinate de decizia Băncii Centrale a Elveţiei", potrivit unui comunicat al BNR.

BNR, băncile și ARB au agreat o serie de soluţii pe care băncile le pot oferi clienţilor individual, fără a fi limitate doar la acestea, informează Mediafax.

Măsurile agreate: băncile pot propune clienţilor cu credite în franci elveţieni soluţii care să menţina rata lunară în lei la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia în lei şi/sau acordarea unui discount aplicat la sold sau reducerea temporară a dobânzii, măsurile fiind agreate joi cu BNR şi ARB.

"Pentru a rezolva aceste probleme individuale, băncile comerciale au la dispoziţie o serie de soluţii optionale consistente cu principiul împărţirii poverii ajustării (burden - sharing) aplicat şi pe plan internaţional", se spune în comunicatul BNR.

Măsurile vizează menţinerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci elveţieni la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014, conversia creditelor în lei la cursul zilei şi/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei, reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii francului elveţian sau flexibilizarea mecanismului de rescadenţare şi a duratei în raport cu capacitatea financiară a debitorilor, prin aplicarea prevederilor "Electoratei" îmbunătăţite.

Totodată, băncile vor avea în vedere simplificarea procedurilor administrative şi întărirea protecţiei debitorilor în raport cu banca, astfel încât în procesul rescadenţării creditelor să nu se înăsprească termenii contractului de credit precum rata dobânzii, comisioane sau solicitarea constituirii de noi garanţii.

"Soluţiile sunt complementare. Fiecare bancă poate aplica un mix adecvat de soluţii adaptat fiecărui caz individual. Ele sunt valabile şi pentru creditele acordate în alte monede şi pot fi optimizate de la caz la caz", se precizează în comunicat.

În urma discuțiilor de astăzi, mesajul BNR și al băncilor rămâne același: "soluția este negocierea individuală dintre client și bancă". Specialiștii și datornicii sunt de părere, însă, că această soluție este în 99% dintre cazuri păgubitoare pentru clienți.

Întâlnire Klaus Iohannis - Mugur Isarescu. Despre ce au vorbit cei doi

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 feb, 11:37
alina
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ