O alta societate comerciala propusa pentru constituire ar urma sa se ocupe de administrarea spatiilor publicitare de pe domeniul public al Bucurestiului.

Potrivit proiectului de hotarare, societatea va asigura respectarea prevederilor legislatiei in domeniu la nivelul Capitalei, astfel incat publicitatea stradala sa nu afecteze spatiul urban sau aspectul orasului.

In proiect se mai arata ca dinamica fenomenului de publicitate stradala face imposibil controlul amplasarii ilegale de panouri care afecteaza imaginea orasului sau chiar traficul rutier.

Primaria mai vrea infiintarea unei societati comerciale cu scopul intretinerii arborilor situati pe spatiile verzi publice din Capitala, argumentand propunerea prin ideea ca acestia sunt intr-un proces de degradare cauzat atat de imbatranire, cat si de „incoerenta executarii lucrarilor de intretinere”.

In expunerea de motive se arata ca spatiile verzi au un rol important in imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor, iar autoritatile publice locale au obligatia de a proteja si conserva spatiile verzi pentru mentinerea biodiversitatii.

O noua firma infiintata s-ar putea ocupa de paza obiectivelor care apartin Primariei Municipiului Bucuresti. Potrivit proiectului de hotarare, Directia Generala de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti, care se ocupa in prezent de paza si protectie, nu poate asigura paza tuturor obiectivelor din subordinea Primariei, executand paza doar la 20 dintre acestea, din cauza numarului mic de efective.

O alta societate comerciala ar urma sa aiba ca obiect de activitate consolidarea cladirilor cu risc seismic. In expunerea de motive se arata ca exista un risc iminent de prabusire a unor cladiri din Bucuresti, 350 dintre ele fiind incadrate in clasa I de risc seismic si alte 330 fiind incadrate in clasa II de risc seismic. Primaria Capitalei aminteste ca in Bucuresti sunt si cladiri abandonate, care prezinta un pericol real pentru cetateni si pentru persoanele fara adapost.

Municipialitate mentioneaza ca infiintarea acestei firme reprezinta un avantaj si din punctul de vedere al crearii locurilor de munca si evitarea intarzierilor si costurilor suplimentare cu care se confrunta in prezent autoritatile locale.

De asemenea, primaria aminteste ca in Bucuresti sunt derulate doua proiecte de consolidare incepute in perioada 2008-2009, gradul de executie fiind de aproximatic 30%.

In proiect se mai arata ca, daca firme din exterior s-ar ocupa de lucrarile de reabilitare a cladirilor cu risc seismic, ar fi implicate costuri mai mari.

Una dintre cele 19 societati comerciale propuse consilierilor generali, pentru a-si da acordul de principiu, s-ar putea ocupa de coordonarea si consultanta proiectelor de infrastructura mare ale Capitalei in Planul de Mobilitate Urbana si Dezvoltare, in Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a Municipiului Bucuresti si in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana.

Pentru ca la nivelul municipiului Bucuresti nu exista o administrare si gestionare unitara a fondului locativ si a spatiilor cu alta destinati decat aceea de locuinta aflate in administrarea si propritatea Capitalei, primaria propune infiintarea unei societati comerciale proprii care sa gestioneze fondul imobiliar al orasului.

Mai mult, consilierilor generali li se cere acordul de principiu pentru infiintarea unei firme care sa administreze drumurile. Primaria Capitalei motiveaza propunerea prin faptul ca masurile aprobate prin Planul de Mobilitate Urbana Durabila, complementar Planului Urbanistic General elaborat pentru Bucuresti, „nu pot fi puse in aplicare fara asigurarea unei administrari eficiente a drumurilor”.

In acelasi timp, o alta societate comerciala ar putea avea ca principal obiect de activitate administrarea parcarilor publice. In expunerea de motive se precizeaza ca, potrivit unor studii, numarul de locuri de parcare existente nu sunt suficiente, fapt ce duce la parcarea neregulamentara a masinilor.

"Totodata, HCGMB nr. 124/2008 privind aprobarea Strategiei de Parcare pe teritoriul municipiului Bucuresti prevede infiintarea unei Unitati de Parcare, entitate care va prelua toate atributiile privind infiintarea si construirea de noi locuri de parcare, intretinere, modernizarea si exploatarea eficienta a parcarilor publice din municipiul Bucuresti, precum si asigurarea suportului tehnic pentru sanctionarea complementara a opririlor si stationarilor neregulamentare”, se mai arata in proiectul de hotarare.

Cea de-a nouasprezecea societate comerciala pe care primarul Capitalei doreste sa o infiinteze ar putea avea ca obiect de activitate manamentul sistemele integrate de trafic, informarea calatorilor si managementul flotei transportului public.

Toate proiectele de hotarare privind acordul de principiu pentru infiintarea celor 19 societati comerciale al caror unic actionar ar fi CGMB se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a Consiliului General.

Daca proiectele de hotarare vor fi aprobate in sedinta CGMB, primarul Capitalei, Gabriela Firea, va fi mandatata sa infiinteze aceste societati, transmite News.ro.