Munţii Bucegi păstrează, de un secol, un secret: misteriosul TUNEL Izvor

| 24 ian, 2014

De aproape un secol, batranii Munti Bucegi pastreaza un secret cunoscut, la vremea respectiva, doar de cativa localnici. Care astazi nu mai sunt printre noi. Este vorba despre un tunel misterios – tunelul Izvor – care traverseaza muntele Paduchiosu.

Unul dintre zvonuri care circula este acela ca in strafunduri ar fi “ingropate” o locomotiva, un vagon si chiar...osemintele a circa 100 de oameni. Totul a inceput in 1914. Pentru descongestionarea circulatiei feroviare pe Valea Prahovei, Administratia CFR a aprobat construirea magistralei Targoviste – Pietrosita – Sinaia. Partea cea mai grea a acestui proiect – tunelul Izvor – a fost incredintata firmei inginerului austriac Iulius Berger. Tunelul, care urma sa lege statiile Sinaia si Pietrosita, fusese proiectat sa aiba aproximativ sase kilometri, devenind cel mai lung din tara, la acea ora. Sub presiunea evenimentelor, fortati de iminenta izbucnirii razboiului, constructorii au demarat lucrarile din doua parti: dinspre Sinaia si dinspre Moroieni. Locul de strapungere dinspre Sinaia a masivului muntos a fost ales chiar inainte de intrarea in oras, pe Platoul Izvor, in apropierea cimitirului orasului.

Legatura cu gara Sinaia, situata mai sus de gura tunelului, la o distanta de aproape un kilometru, urma sa fie facuta printr-un tronson de cale ferata construit la suprafata. Administratia CFR a amenajat mai intai campusul muncitorilor si spatiile de depozitare a materialelor, construind din piatra de munte mai multe cantoane si depozite, constructii care mai sunt functionale si in ziua de azi. Pentru executarea lucrarilor au fost angajati un numar mare de muncitori, romani si italieni. Se lucra intens, in trei schimburi; se inainta prin munte cu relativa usurinta intrucat in cea mai mare parte se sapa in roca moale – sisturi bituminoase -, si nu in granit sau bazalt. S-a reusit saparea a 400 m de tunel, realizandu-se galerii de baza si de crestet pe 800 m. Izbucnirea primei conflagratii mondiale a atras dupa sine sistarea lucrarilor. Reluate in 1938, tot sub coordonarea CFR, acestea au fost preluate, in 1941, de trupele naziste de ocupatie, in acea perioada inregistrandu-se, de altfel, si cel mai rapid ritm de constructie. Desi capatul dinspre Sinaia al tunelului fusese aproape finalizat, dupa retragerea nemtilor lucrarile au fost abandonate definitiv.

Citeşte mai multe pe efemeride.ro.

Tag-uri: muntii Bucegi, tunel
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ