VIDEO Munţii Carpaţi se văd din Bucureşti. Cum se explică acest fenomen spectaculos

| 20 mar, 2014

În anumite zile, de pe cele mai înalte clădiri din Capitală se pot vedea crestele munților. Fenomenul este extrem de rar, pentru că cerul trebuie să fie foarte senin pentru a avea parte de o asemenea panoramă.

Chiar dacă se află la 70 de kilometri distanță, Munții Carpați pot fi vizibili din București.

Acest fenomene rar apare în momentul în care aerul este curat, în special după ploaie. Astfel, din cauza atmosferei foarte rarefiate şi a razelor soarelui se crează un efect de lupă care măreşte orizontul, aducând munţii mai aproape.

"Fenomenul se petrece de obicei toamna si iarna, in conditii de vant la altitudini mari si medii si o circulatie a aerului predominant nordica, aer polar rece si curat. Chiar daca la sol e praf si poluare, la peste 1.500 m, atmosfera e curata si fara nori. Muntii se pot observa in special dupa rasaritul soarelui, dar si in timpul zilei, in conditiile unei evapotranspiratii reduse, cauzata de temperaturile scazute", a explicat Cornel Tudose, lector universitar dr. la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii Bucuresti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ