Negocierile pentru moțiune, blocate de tensiunile PSD-UDMR, din comisii. Ședința, anulată

| 20 iun, 16:08

A mai rămas o singură zi până la moțiunea de cenzură, dar PSD și UDMR au blocat negocierile, după ce ședința celor trei comisii în care urma să se dezbată proiectul de lege pentru etnicii maghiari s-a anulat, iar de pe ordinea de zi a plenului a fost retras proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie Ziua Maghiarilor din Romania.

În cele trei comisii urma să se discute scăderea pragului de 20%, cât este in prezent, la 10% al numărului persoanelor aparținând minorității naționale  din totalul populatiei unei localități necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne. La 11.30 cei din UDMR vor avea o ședință pentru a decide ce vor face la moțiune.

UPDATE 11.30. "S-a făcut o propunere de către grupul PSD, grupul UDMR a fost categoric împotrivă pentru că termenele procedurale la mai multe proiecte legislative sunt expirate", a spus Cseke Attila.

Update 11.13 Proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie Ziua Maghiarilor din Romania - una dintre conditiile puse de UDMR pentru a vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu alaturi de PSD-ALDE - a fost retras de pe ordinea de zi, a anuntat marti senatorul UDMR Cseke Attila. El spune ca "nu stie ce s-a intamplat de ieri pana astazi".
Update 11.00. Ședința celor trei comisii s-a anulat, după ce membrii comisiei au primit un sms de la Eugen Nicolicea. Cei din UDMR vor avea o ședință de la 11.30.

Scandal în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor din cauza proiectelor de lege cerute de UMDR şi susţinute de majoritate. Un deputat PNL şi-a obligat colegii să asculte cântece patriotice. El spune că astfel vrea să le atragă atenţia celor de la PSD care, spune el, „vând ţara pentru susţinerea moţiunii de cenzură”.

Pe de altă parte, liderii PMP au legat steagul României de ușa biroului președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Ei spun că PSD negociază interesele României pentru votul privind moțiunea de cenzură.
Ședința de luni, amânată pentru marți la 10.00

Luni, după ce senatorii puterii au urgentat, în comisii, adoptarea proiectului care prevede ca 15 martie să fie declarată Ziua Maghiarilor din România, UDMR este la un pas să obțină noi victorii în Parlament.

Trei comisii din Camera Deputaților au fost convocate luni seară, din scurt, pentru a da undă verde unui alt proiect important pentru comunitatea maghiară, cel referitor la extinderea folosirii limbii materne și la posibilitatea arborării steagului secuiesc.

Proiectul UDMR de amendare a Legii administrației publice locale conține mai multe modificări importante. Una dintre ele privește pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor să fie obligate să asigure folosirea limbii materne. În prezent, acesta este de 20%, iar UDMR îl dorește redus la 10%.

Alte două articole aduc și ele modificări esențiale.

Primul se referă la unitățile administrativ-teritoriale în care minoritarii au o pondere de peste 10% și prevede că autoritățile administrației publice locale „pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și ale unității administrativ-teritoriale respective și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”.

Al doilea articol prevede că autoritățile publice locale și entitățile din subordinea lor „au dreptul de a inscripționa clădirile și anexele clădirilor aflate în administrare (...) în limba minorității naționale în cauză, conform tradiției locului și a specificului limbii minoritare”.

Camera Deputaţilor este prima sesizată.

Predoiu: Troc politic

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat,luni, negocierile purtate de PSD-ALDE şi UDMR privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne, afirmând că nu se urmăreşte ridicarea standardelor privind protecţia minorităţilor,ci este vorba despre „un troc” politic

„Suntem astăzi în Parlament martorii unui abuz pe care PSD-ALDE îl comit nu numai împotriva intereselor României, dar şi împotriva ideii de parlamentarism, chiar şi împotriva ideii de convieţuire paşnică între majoritate şi minoritate. (…) Este incalificabil gestul faţă de respectul care se cuvine Parlamentului. Este incalificabil ceea ce ni se propune prin acest proiect de lege pe care l-am văzut şi care este în continuare subiect al acestui troc, prin care principii fundamentale ale dreputurilor omnului, standarde privind protecţia minorităţilor sunt călcate în picioare”, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu, cu privire la negocierile purtate de PSD-ALDE şi UDMR asupra proiectului de lege care prevede scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne.

Cătălin Predoiu a afirmat că România are cele mai înalte standarde din Europa privind respectul minorităţilor naţionale, afirmând că demersul PSD este un „troc politic”, nu o încercare de a ridica aceste standarde.

Care este miza: 30 de parlamnetari UDMR

După ce PSD și UDMR au purtat negocieri, rezultatul moțiunii este previzibil, dacă cei 30 de parlamentari maghiari vor vota moțiunea de cenzură: Guvernul Grindeanu au urma să pice. Pe de altă parte, nu este exclus să se mai poarte negocieri cu alți parlamentari. Asta în timp ce  PSD-ALDE sancționează aleșii care au trecut de partea lui Grindeanu. În schimb, mai exista un semnal de alertă: pe ordinea de zi a Biroului Permanent există o solicitare din partea a trei comisii, juridică, pentru administrație publică și drepturile omului, de a lucra în paralel cu plenul Camerei Deputaților, începând cu ora 10.00.

Tag-uri: negocieri, psd, UDMR
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ