Nicolae Cinteză: Băncile româneşti vor fi testate, în octombrie 2015

| 30 noi, 2014

Băncile din România vor fi supuse, cel mai probabil în octombrie 2015, unui exerciţiu de evaluare cuprinzătoare (AQR), înaintea intrării în mecanismul de cooperare cu Banca Centrală Europeană, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României, Nicolae Cinteză.

"Personal, aş vrea ca AQR-ul să se facă la tot sistemul (dar nu s-a stabilit încă - n.r). (...) Din punctul meu de vedere vor fi probleme la AQR, de aceea am pus şaua pe bănci să provizioneze aşa cum trebuie (...) S-ar putea ca, după octombrie, să se deruleze testul şi referinţa va fi 31 decembrie 2014. Asta s-a discutat ieri (vineri, la Frankfurt - n.r.). Acesta este motivul pentru care insistăm ca activele să fie reflectate în bilanţ la o valoare cât mai aproape de valoarea de piaţă, fiindcă experienţa pe care au avut-o cele opt subsidiare care au făcut obiectul AQR-ului precedent ne-au arătat că lucrurile nu sunt chiar aşa de joacă', a explicat Cinteză.

Acesta a precizat că acest test trebuie derulat în termen de maximum cinci luni de la exprimarea oficială a intenţiei de asociere din partea unei ţări, iar BCE are termen tot cinci luni să se pronunţe, însă nicio ţară nu a depus încă vreo cerere.

"Lucrurile sunt la început. Suntem una din primele ţări care şi-a exprimat intenţia de a intra în strânsă cooperare cu BCE', a mai spus Cinteză.

Referitor la băncile care vor intra în directa supraveghere a BCE, şeful Supravegherii a spus că mărimea este criteriul în funcţie de care vor fi alese, două dintre primele trei bănci din sistemul românesc fiind, deja, incluse în grupuri europene monitorizate.

"A treia ar fi Banca Transilvania. A rămas să se decidă. Însă, supravegherea directă se face tot prin noi (BNR)', a subliniat oficialul.

Cinteză susţine că va fi o problemă în privinţa taxării, pentru că marile grupuri sunt deja taxate de către BCE, iar dacă acest lucru se va întâmpla şi cu subsidiarele lor din România, se poate vorbi despre dublă axare.

'La noi, BNR nu taxează băncile pentru că le supraveghează. S-ar putea să se elimine subsidiarele grupurilor europene (din supravegherea directă de către BCE-n.r.)', a precizat Nicolae Cinteză.

Tag-uri: BCE, BNR, nicolae cinteza
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 dec, 2014
Adam
Oferta serioasa de lucru pentru toate localitatile! Suntem deja un fenomen in extindere, pentru ca oamenii se conving zilnic de seriozitatea noastra! Oferim din start contract legal si dovada platii! Am trimis deja si primele castiguri! NU e MLM si NU e joc piramidal! Lucrati lejer 3 ore pe zi si castigati 300 dolari lunar, ca operator online! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ