Noi semne privind consolidarea credibilității României în fața investitorilor

| 02 oct, 2014

Bloomberg a publicat un material în care discută despre evoluția obligațiunilor de stat emise de țara noastră, care sunt printre cele mai căutate din rândul bond-urilor europene și au cele mai mari randamente din SE-ul continentului.

Pe măsură ce campania electorală va înainta, devine din ce în ce mai evident că una din temele pe care Opoziția le va utiliza des împotriva actualei puteri este cea a deciziilor economice luate de actualul executiv. Astfel, în săptămânile următoare vom afla din gura candidaților dreptei despre cât de mult rău a făcut guvernul condus de Victor Ponta și despre cât de nesustenabil este programul său economic.

Însă, oricum ai privi lucrurile, aceste discursuri nu doar că nu se reflectă în cifrele din economie, care continuă să fie din ce în ce mai bune, dar sunt în opoziție inclusiv cu opinia piețelor despre România. De exemplu, cei de la Bloomberg au publicat miercuri un material în care discută despre evoluția obligațiunilor de stat emise de țara noastră, care sunt printre cele mai căutate din rândul bond-urilor europene și au cele mai mari randamente din SE-ul continentului.

Piața obligațiunilor este importantă pentru măsurarea încrederii investitorilor într-o țară din simplul motiv că ei pariază pe capacitatea respectivului stat de a-și onora o promisiune de plată la o dată ulterioară. De exemplu, bond-urile emise de Trezoreria SUA sunt considerate unele din cele mai sigure instrumente de economisire din moment ce a specula împotriva lor e ca și cum ai paria că economia americană va intra în faliment. Astfel, faptul că obligațiunile românești dau randamente mari reliefează modul pozitiv în care perspectivele economiei României sunt privite în exterior.

În egală măsură cei de la Bloomberg observă că pe lângă contextul regional favorabil, dat de faptul că țara noastră rămâne stabilă într-un conflict regional dificil, România are și avantajul de a avea o rată a îndatorării extrem de redusă, de doar 40% din PIB în timp ce în cazul Germaniei aceasta este de 76%, în Ungaria de 80%, iar media europeană este de 96%. Raportul dintre datoriile statului român și valoarea totală a economiei țării noastre este important din punctul de vedere al obligațiunilor emise de Trezorerie deoarece el protejează aceste instrumente de economisire față de mișcările de pe piața globală.

De asemenea, în materialul publicat de Bloomberg o parte importantă este reprezentată și de aprecierile față de politica economică a guvernului condus de Victor Ponta. Astfel sunt lăudate eforturile actualului premier de a menține un deficit bugetar de sub trei procente fără a pune în pericol sustenabilitatea creșterii economice. În plus, este menționat și faptul că, deși are un acord cu FMI, România nu a apelat de mult la linia de credit pusă la dispoziție de Fond și nu caută să semneze un nou acord după expirarea în luna martie a celui din prezent.

Privit în ansamblu, articolul publicat în cel mai prestigios portal economic din lume face publicitate economiei României într-o manieră ce poate duce la creșterea valorii investițiilor străine în țara noastră. De câștigat vom avea țoti, din moment ce capitalul străin atras în economia românească se traduce în locuri de muncă, prosperitate economică și creșterea PIB-ului.

Pentru orice economie națională încrederea piețelor externe este vitală, din moment ce pornind de la aceasta o companie ia decizia de a investi sau nu în respectiva țară. Faptul că obligațiunile românești performează atât de bine pe plan extern dovedește că mediul de afaceri internațional are încredere în România și mai ales în stabilitatea politică și economică pe care aceasta o oferă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 oct, 2014
Valy
Locuri de munca absolut serioase! Tot mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! Oferim pe loc contract legal! Primele castiguri au fost acordate! Avem dovada platii! NU e joc piramidal si NU e MLM! Lucrati comod, 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Daca doriti detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
02 oct, 2014
tornado!
obrasnicie romanesca !!
STOICA !! VREU SA-L PUPI IN CUR PE PONTA CIT PUTETI SA FITI DE MITOMNANI CIT DE BINE O DUCEM CU MITOMANI ,DAR NOI O DUCEM PROST POATE VOI TRAITI IN ALTA TARA NU IN ROMANICA !!!
02 oct, 2014
pupi-in-fund
si cine ia banul...tipul de la Bloomberg sau nepotul lui Gruia Stoica?
cred ca il ia chiar Gruia...Ponta ii este dator moral...nu i-a dat cfr-ul gratis

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ