Noile analize pe care românii sunt chemaţi să le facă anual. Tinerii vor fi testaţi pentru depresie

| 14 oct, 2013

Noul pachet de asistenta medicala primara ar trebui sa puna mai mult accent pe preventie. Doctorii vor trebui sa faca in plus anumite evaluari periodice.

Vor trebui sa depisteze, din timp, obezitatea si depresia la copii, iar adultilor le vor face o serie de teste, pentru diagnosticarea unor boli cronice grave.

Totusi, pentru 300 de diagnostice, oamenii care erau obsinuiti sa se trateze in spital trebuie sa ia calea policlinicilor si a cabinetelor de medicina de familie.

La copiii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani va fi obligatorie monitorizarea kilogramelor si evaluarea dezvoltarii pubertare.

De la 12 ani, adolescentii vor fi consultati pentru depistarea depresiei. An de an, medicii de familie trebuie sa stie care este tensiunea arteriala a fiecarui pacient din lista.

Pentru prima data in Romania, vom fi chemati la doctorul de familie chiar daca nu ne doare nimic. Medicul va fi obligat sa respecte un grafic pentru fiecare grupa de varsta din lista pacientilor si sa ne faca evaluari periodice.

In cazul copiilor, medicii trebuie sa depisteze daca acestia risca sa devina obezi si daca au semnele pubertatii precoce.

In plus, dupa implinirea virstei de 12 ani - pana la majorat, vor fi verificati daca prezinta semnele unei depresii si li se vor face analize care sa depisteze eventualele infectii cu transmitere sexuala. Un grafic clar al consulatiilor curative va fi si pentru adulti.

Periodic va fi facuta evaluarea cardiovasculara: colesterol, nivelul glicemiei si tensiunea arteriala. Medicul va trimite doamnele la analize pentru depistarea cancerului de col uterin, de san si colorectal.

Totodata, femeile peste 25 de ani cu istoric de cancer in familie vor face teste genetice pentru depsistarea mutatiilor BRCA.

Atat barbatii, cat si femeile de peste 18 ani vor intra in programul de screening al depresiei, care va include un chestionar cu 2 intrebari.

Se va face preventie si in cazul persoanelor de peste 50 de ani. Pentru acestea se va introduce, ca in Statele Unite si in unele tari europene, colonoscopia obligatorie, o data la 5 ani. Iar la cei de peste 65 de ani vor fi testati si pentru depistarea fracturilor si a osteoporozei.

"Ii vom motiva financiar pe doctori sa face aceste servicii", spune ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Exista de asemenea o lista cu peste 300 de diagnostice pentru care Ministerul Sanatatii vrea sa reduca internarile. Cei care sufera de aceste boli vor putea fi tratati la medicul de familie sau la medicul specialist si nu in spitale ca pana acum.

Avem si un minus: analizele gratuite de sange si urina care se faceau anual se muta o data la 3 ani. Lucru care poate intrazia un diagnostic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 oct, 2013
analist politic
...si vom muri sanatosi pana la adanci batraneti
Incepe dictatura sanatatii, pentru ca altfel nu se poate numi o politica a constrangerii, chiar daca aceasta vizeaza "sanatatea" noastra. Chestionar cu doar 2 intrebari intr-o problema serioasa ca depresia??? Daca asta nu e discriminare, atunci e sigur prostie, daca nu prostire! Nu va mai dura mult pana vor fi declarate infractiuni fumatul, consumul de cafea, alcool, dulciuri, carne, grasimi si se vor pedepsi de la 3 la 5 ani de inchisoare daca nu mai mult! Pai ce, ne jucam cu forta de munca? Ca doara n-o sa dea Ponta sau Basescu sau Nicolaescu, VC Tudor sau DDiaconescu cu tarnacopul, nu, ei vor da doar "din gura" ca pana acum! Iar tu, fraiere roman care te crezi tare daca ai reusit sa te lasi de fumat, de baut, de cafea si ai devenit si vegetarian pe deasupra, ai sa vezi ce "bine" ti-o fi cu 100 de rosii pe zi, fara paine (ca si aia ingrasa) la acelasi program de munca de 9-10 ore! Ai sa mori, tampitule, in conditiile astea inainte sa implinesti varsta de pensionare, sau ce altceva crezi tu ca urmaresc cei care-ti impun toate tampeniile astea mencinicopschiene? Daca le-ar pasa de sanatatea ta, le-ar pasa si de confortul tau, neaparat, dar lor nu le pasa decat de randamentul tau, in cel mai bun caz, iar in cel mai rau, n-ai decat sa crapi, nu conteaza, important e c-ai murit sanatos!!! Dar ce ma mai mir, politia a si inceput sa se antreneze, la Timisoara si pe A1, batand oameni pana la inconstienta! Coincidenta? Tocmai in plina guvernare PSD?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ