Norvegia cumpără spaţii publicitare în presa afgană pentru a publica articole anti-imigraţie

| 26 noi, 16:28

Norvegia a început să cumpere spaţii în presa afgană, pentru a-i descuraja pe cetăţenii acestei ţări să încerce să ceară drept de azil pe teritoriul norvegian, a anunţat guvernul de la Oslo, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

'Obiectivul este de a convinge persoanele să nu-şi vândă toate bunurile lor şi să nu se dea pe mâna traficanţilor de fiinţe umane, deoarece riscă să fie întoarse în ţara de origine', a declarat Joran Kallmyr, secretar de stat în Ministerul Justiţiei norvegian. 

Cu titlul 'Reguli de imigrare mai stricte în Norvegia', anunţul publicat în engleză şi în dari, pe prima pagină a două cotidiene afgane, explică în mod concret că persoanele care vin din teritorii sigure din Afganistan şi care dispun deja de un titlu de şedere într-o altă ţară vor fi expulzate, cu forţa dacă va fi necesar. 

Norvegia a înregistrat recent o creştere a cererilor de azil din partea afganilor: în ultimele trei săptămâni, aceştia au fost chiar puţin mai numeroşi (2.212) decât sirienii (2.138), chiar dacă afluxul tinde să se diminueze. 

Unii dintre ei au locuit anterior în mod legal, pentru perioade relativ lungi, în Rusia, iar Oslo a decis să-i retrimită spre această ţară sau spre Kabul, dacă prima opţiune se dovedeşte imposibilă. 

Temându-se să nu aibă reputaţia unei ţări deschise, Norvegia a lansat deja, la începutul lui noiembrie, o campanie pe Facebook, pentru a-i informa pe candidaţii la exil cu privire la dificultatea de a obţine un titlu de şedere pe teritoriul său. 

Aceste anunţuri, publicate începând de luni în presa afgană, sunt ecoul unei iniţiative similare din partea Danemarcei, care a cumpărat 'spaţii publicitare' în mass-media libaneze, adresându-se de data aceasta cu precădere refugiaţilor sirieni. 

Autorităţile norvegiene au întărit temporar, de joi, controalele aleatorii la frontiere şi au pus în funcţiune controale de identitate sistematice pe feriboturile care vin dinspre Germania, Danemarca şi Suedia. 

De când Stockholmul a anunţat marţi o înăsprire a politicii sale de azil, până acum extrem de generoasă, Norvegia se teme că valul de imigranţi s-ar putea îndrepta spre ea. 

De la începutul anului, Norvegia, ţară cu o populaţie de 5,2 milioane de locuitori, membră a spaţiului Schengen, dar nu şi a UE, a primit aproape 30.000 de solicitanţi de azil.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ