Noul acord cu FMI propulsează România pe repede înainte

| 31 iul, 2013

Pe măsură ce popularii patronați de președintele Traian Băsescu se înfundă tot mai tare în mlaștina unei campanii toxice, premierul Victor Ponta dă dovadă de consecvență și face exact ce a spus nu cu mult timp în urmă: ignoră atacurile, dar le și anulează potențialul coroziv și își consolidează poziția printr-o politică a rezultatelor palpabile.

Să ne amintim de vizita premierului în Germania și de discuțiile pe care le-a purtat cu reprezentanții mediului de afaceri german. Recent am fost martorii unui rezultat concret al acelei vizite: Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană s-a hotărât să se extindă în România și închiriază birouri în București pentru un centru de servicii cu 1.000 de angajaţi. Știm că această importantă mișcare nu este întâmplătoare: în cadrul vizitei sale în Germania, premierul a avut o întâlnire și cu oficialii Deutsche Bank. Rezultatele economice din ce în ce mai vizibile ale României se dovedește că atrag în țară companii importante.

Pentru populația mult mai atentă la detaliile concrete ale vieții de zi cu zi, premierul a transpus în realitate una din promisiunile cu vizibilitate majoră în campania electorală: TVA de 9% la pâine. După anii în care românii au plătit un TVA de 24%, românii scapă de povara acestei taxe pentru unul dintre alimentele de baza. Victor Ponta a anunţat că măsura va intra în vigoare începând cu 1 septembrie, precizând că deficitul adus bugetului de stat va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi a taxării produselor de lux.

Suntem martorii unei campanii prin care USL și guvernul condus de Victor Ponta își lasă opoziția fără obiectul muncii. Practic, după declanșarea crizei în 2009, populația a fost atât de grav lovită încât orice măsură de normalizare și stabilizare a situației economice devine automat eficientă și din punctul de vedere al imaginii publice a USL.

Cel mai recent rezultat este noul acord negociat de Victor Ponta. Victor Ponta a anunțat finalizarea negocierilor unui nou acord cu FMI, Banca Mondială și Uniunea Europeană. O asemenea realizare va putea fi exploatată și din punct de vedere politic, pe termen lung acest acord putând fi prezentat în antiteză cu cel încheiat în circumstanțe discutabile la data respectivă de guvernul Boc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 iul, 2013
Serban
Stefane, nu iti este putin jena de ceea ce faci? Articole mai abjecte nu am vazut decat pe vremea lui nastase..
31 iul, 2013
LOL de aici, mă!
Șerbane, dar ție nu ție jenă să te bășici pe un articol care conține date pe care le poți lua și singur de pe Mediafax sau Agerpress? Mai bine recunoști că nu ai mai văzut articole ca ăsta de când v-au murit lăudătorii ăia culți și cu papioane luate pe bani publici...
31 iul, 2013
cantautor
Se vor mari,in contrapartida accizele la unele produse,fapt care se va vedea la raft...
Sunt curios(nu-mi doresc)daca teoretica mare evaziune din zona painii va disparea (reduce)sau isi va da mana cu cea din zona alcoolului...
Sa vezi atunci jocul pinguinilor de la Anaf-uri...
31 iul, 2013
Ferenczy Stefan
:))
da, produse din aur, bijuteri și altele asemenea ;) mare povară la raft :D
31 iul, 2013
cantautor
pai ,pana acuma acordurile cu FMI erau toxice...
PNL-ul ce zice?
31 iul, 2013
Ferenczy Stefan
precizare
Nu FMI-ul ci poziția noastră în raport cu ei. Nu poți negocia din poziția ghiocelului și să te miri că nu primești nimic dacă nu ceri nimic. Guvernele Boc au avut PR bun cu reprezentanții Fondului, dar au fost negociatori execrabili din perspectiva intereselor populației. Mă îndoiesc, de pildă, că dacă guvernul Boc ar fi argumentat la vremea respectivă că mai ales în condiții de criză gravă este necesară reducerea TVA la un aliment de bază, FMI nu ar fi acceptat... A, că pun și ei niște condiții, să se asigure, mi se pare normal.
31 iul, 2013
ramona
Dle Stefan daca Boc nu lua acele masuri atunci ,acum guvernul USL nu putea face tva 9 % ,nu stiu de ce nu 19 % la toate produsele sau nu stie sa ceara guvernul USL ?
31 iul, 2013
Ferenczy Stefan
Doamna Ramona, peste tot în Europa s-au auzit voci extrem de calificate care au argumentat că măsurile de austeritate au fost pe de o parte excesive, pe de altă parte greșit implementate. Cum de le-a scăpat cazul României, singura în care guvernul Boc mergea pe apă și executa alte minuni prin care am supraviețuit cu toții până în ziua de azi? Eu vă reamintesc, poate ați uitat: tăierile salariale au fost făcute pe spatele celor mai încercate categorii sociale, în timp ce zone întregi au beneficiat de fapt de creșteri salariale ce nu se puteau justifica sub nicio formă în lumina discursului oficial al guvernului Boc. Au curs râuri de cerneală pe acest subiect, vă rog să mă credeți. Austeritatea o fi salvat pe cineva în România, nu zic nu, dar nu pe toată lumea ci doar pe cei ”aleși”...
31 iul, 2013
ramona
ramona _popoviciu @yahoo.com
Dle Stefan pe vremea lui Boc privatii mai aveau de lucru misca ceva un contract chiar cu statul dar acum nimic totul la psd si nu ma convinge-ti cu nimic ,pe vremea lui Iliescu a fost la fel crunt am trait si acele vremuri acest guvern nu a facut nimic pentru privati ne-am intors in timp,cat despre austeritate exista inca in Romania.
31 iul, 2013
Ferenczy Stefan
Doamna Ramona, sper că nu vorbiți serios și este doar o scăpare în discurs. Dacă vreți, vă dau și-n scris: toți ”privații” pe care-i cunosc erau revoltați încă de prin 2009 că s-a strâns șurubul și singurele care mai lucrau erau firmele de casă, portocalii. Deci despre ce vorbim aici? Firma Dvs. a avut loc pe vremea aia, a văzut un contract scăpat din vedere de cei care adunau tot, în numele lui Vodă de la Palat?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ