Antonescu: Au fost zece ani foarte proști și răi pentru România. Băsescu nu e singurul vinovat

| 26 aug, 22:58

Fostul președintele al PNL, Crin Antonescu, a declarat, marți seară, la Realitatea TV, că ultimii zece ani au reprezentat, pentru România, în termeni de discurs public, etică publică și calitatea vieții politice, niște ani 'dezastruoși', pentru care fostul președinte, Traian Băsescu, nu se face singurul vinovat.

Antonescu a punctat drept vinovați 'oamenii cu poziții de autoritate în viața publică românească' care l-au elogiat pe fostul șef de stat, pentru modul în care s-a comportat din perspectiva funcției deținute, în loc să îl amendeze.

"Dacă lăsăm istoria și sensurile ei deoparte, dacă lăsăm identitatea unei națiuni, procesele de memorie colectivă, și discutăm doar în termeni de statistică și fapte practice brute, au fost zece ani în care s-au întâmplat multe lucruri bune. Nu datorită unor politicieni, ci datorită unui făgaș favorabil pe care ne-am aflat cu toții. Dacă, însă, discutăm despre discursul public, etica publică, despre calitatea vieții politice, modelele publice din România, au fost zece ani dezastruoși și am spus-o de pe vremea când era în mandat și îl priveam cu mânie, o spun și acum când Traian Băsescu e o amintire urâtă. Eu nu pot să duc resposanbilitatea pentru asta în curtea unui singur om, fie și el încărcat cu puterea cu care Traian Băsescu a fost încărcat. Pentru că dacă un om, care din postura celui mai înalt demnitar al țării, se comportă atât de des ca un mitocan, vina nu îi aparține. Vina aparține unei sumedenii de oameni cu prestigiu, oameni criterii, oameni cu audiență care îl elogiază pentru asta, care nu amendează asta. 

E o catastrofă stilistică ce a pățit România, în ultimii zece ani. Nu a fost Traian Băsescu vinovat și așa-zișii intelectuali 'ai lui'. Invazia de false modele, toate aceste lucruri sunt asociate cu cine a condus o țară. Au fost zece ani foarte proști și răi pentru România. Problema e că memoria noastră e și mai scurtă, că memoria publică nu a fost, și după nenorocirea de aproape jumătate de veac a comunismului, deloc crescută sănătos. Noi ținem minte -marele public, noi toți, cu excepții care, în fond, nu mai contează- lucruri greșite numai pentru că ele au fost relatate greșit. Noi avem memoria anecdotei mai degrabă decât memoria faptului semnificativ. Noi avem întotdeauna disponibilitatea de a asuma o virginitate iluzorie", a spus Crin Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ