SIGUR nu știai asta! Ce pot face românii în săptămâna de după Rusalii

| 09 iun, 2014

Săptămâna care urmează după Praznicul Rusaliilor este una însemnată cu "harţi", adică cu dezlegare la toate mâncărurile, în toate zilele, inclusiv miercurea şi vinerea.

Semnificaţia acestor dezlegări sau zile însemnate cu "harţi" este legată în primul rând de bucuria Praznicului luminat al Rusaliilor sau al Pogorârii Duhului Sfânt, întrucât această prăznuire se extinde nu numai în ziua de după prăznuire, adică în lunea închinată Duhului Sfânt, ci asupra întregii săptămâni.

Amintim în acest sens şi faptul că Praznicul Naşterii Domnului şi cel al Sfintelor Paşti au aceeaşi rânduială în ceea ce priveşte după-prăznuirea, toate zilele săptămânii ce le preced fiind însemnate ca zile de dezlegare la toate mâncărurile sau zile de "harţi". Rostul acestor dezlegări este, aşa cum arătam şi în cazul Praznicului Rusaliilor, acela de a extinde bucuria duhovnicească a Praznicului şi în ceea ce priveşte participarea trupului la această bucurie, prin dezlegarea la toate bucatele.

Începe postul Sfinţilor Petru şi Pavel

Rostul acestor dezlegări este şi unul pedagogic, pregătind vremea Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel care începe în lunea de după această săptămână a dezlegărilor, la toate mâncărurile de dulce. Trupul creştinului trebuie să fie fortificat pentru asprimea postirii şi a înfrânării care va urma şi, tocmai în sensul acesta, dezlegările din această săptămână au rostul de a întări trupul pentru începutul şi ducerea întru sfârşit a unor astfel de nevoinţe până la capătul postului. O astfel de săptămână cu dezlegare la toate mâncările avem şi înaintea începutului Postului celui Mare, respectiv în săptămâna ce urmează Duminicii Vameşului şi Fariseului, rostul acestor dezlegări fiind acelaşi ca şi în săptămâna de dinaintea Postului Sfinţilor Apostoli.

Cu toate acestea, răstimpul acesta de o săptămână, însemnat în calendar cu "harţi", nu trebuie să ducă la excese, nici în ceea ce priveşte alimentaţia creştinilor şi nici în privinţa vieţuirii împreună a soţilor în familie, scrie ziarullumina.ro.

Săptămâna aceasta, însemnată în calendar cu "harţi", are pentru noi creştinii semnificaţia prelungirii bucuriei Rusaliilor şi a prăznuirii şi în cele materiale, pe de o parte, iar pe de altă parte, semnificaţia întăririi puterilor noastre trupeşti şi sufleteşti pentru binecuvântata vreme a postului care se apropie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 iun, 2014
Breaking news de la BOR
La Patriarhie au fost expuse moaştele Mielului cu O Nară

Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.

“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.

Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.

În mod suplimentar, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a propus oferirea, în zilele de duminică, a câte 10 supozitoare cu trotil pentru înlesnirea mântuirii. Pentru început, majoritatea doamnelor în vârstă, participante la slujbele BOR, au recunoscut că sunt foarte încântate de această idee.

Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor î

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ